Филолошки факултет покреће студијски програм синологије

Филолошки факултет Универзитета Бањалука од академске 2022/2023. године покреће модеран, интердисциплинарни студијски програм синологије, намијењен будућим студентима који намјеравају да изучавају кинески језик, књижевност, културу, историју, међународне односе и друге аспекте свеобухватног учења о данашњој Кини.

У саопштењу овог универзитета се наводи да је директор Конфуцијевог института у Бањалуци Љиљана Стевић нагласила да је Кина као најбрже растућа економија већ присутна у разним аспектима овдашњег економског, друштвеног и политичког живота.

„Отварање студијског програма синологије представља дугорочно улагање у знање и институционални одговор Републике Српске у времену комплексне глобалне међузависности“, рекла је Стевићева.

Планиран је упис 30 студената синологије – 20 на буџету, пет на самофинансирању и исто толико страних студената.

„Заинтересовани будући студенти моћи ће предати документа у студентску службу Филолошког факултета од 20. до 24. јуна. Пријемни испит, који се састоји од теста српског и енглеског језика, заказан је за 27. јун“, саопштено је из Универзитета у Бањалуци.

Овај студијски програм трајаће четири године, а настава ће се одвијати на српском, кинеском и енглеском језику у модерно опремљеним просторијама.

Љиљана Стевић каже да постоји могућност добијања стипендије и дужег или краћег плаћеног боравка у Кини, уз могућност даљег усавршавања на мастер и докторским студијама, док ће предавачи бити домаћи и гостујући професори и лектори из Кине.

„Након завршетка студија, студенти ће, поред потребних знања које треба имати професор и преводилац кинеског језика, стећи додатне вјештине попут рачунарске писмености, ширег познавања дипломатије и економских токова, доброг познавања кинеског и енглеског језика, те ће моћи да раде као консултанти у државним институцијама које сарађују са Кином и другим азијским земљама“, истиче Стевићева, наводећи да студенти који успјешно окончају студије добијају звање – дипломирани синолог 240 ЕЦТС.

Она истиче да се Универзитет у Бањалуци са овим студијским програмом додатно позиционира у региону и у научно-образовним оквирима ЕУ.

„Позивам будуће студенте да искористе ову прилику и одаберу овај студијски програм, а све додатне информације о упису и студијама могу добити на Филолошком факултету или Конфуцијевом институту“, истиче Стевићева.

Share With: