Позив за пријаву за најбољу технолошку иновацију

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске упутило је данас позив заинтересованима да се пријаве на такмичење за најбољу технолошку иновацију, чији је овогодишњи наградни фонд 38.000 КМ.

Пријаве се могу слати до 5. маја. Заинтересовани се могу пријавити посредством пријаве на интернет страници иновација.орг.

Помоћник министра за научнотехнолошки развој Миодраг Перановић рекао је да је циљ такмичења да се подстиче иновативност и предузетништво, те подршка иноваторству и пружање помоћи у покретању посла.

„Услов за пријављивање на такмичење је формиран тим од најмање три члана, који имају реализовану или иновацију пред реализацијом, а учесницима дајемо едукативну и финансијску подршку“, рекао је Перановић.

Он је навео да награде износе од 2.000 КМ за шесто, до 10.000 КМ за прво мјесто.

„Кроз такмичење за најбољу технолошку иновацију за 15 година, колико се организује, прошло је 340 тимова у категоријама иновативних идеја, реализованих иновација и потенцијала, а награђено је 120 тимова у вриједности више од 500.000 КМ“, навео је Перановић.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић рекао је да је такмичарима, осим награда, обезбијеђена и бесплатна стручна помоћ у виду едукација кроз тренинге и консалтинг који се организују у овом центру.

„Избор за најбољу идеју одржава се средином децембра и до тада припремамо тимове да на што бољи начин представе своју идеју, направе бизнис и маркетинг план, те је ово такмичење за иноваторе и прилика да стекну нова знања и вјештине“, рекао је Гверић.

Огњен Грујић, представник тима „Ураган“ из Градишке, који је прошлогодишњи побједник такмичења рекао је да је, осим новчане награде, драгоцјено и знање које је његов тим стекао припремајући се за такмичење.

„Наша иновација се односи на аутоматски систем за одбрану од града, а примјењује се у Републици Српској, Федерацији БиХ и Србији“, рекао је Грујић.

Организатори такмичења су Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Иновациони центар Бањалука заједно са Министарством просвјете, науке и технолошког развоја Србије.

Share With: