Подручну школу у Јазовцу похађа четири ученика

У подручној школи „Вук Стефановић Караџић“ у Јазовцу наставу похађају четири ученика. Ријеч је о комбинованом одјељењу које је састављено од ученика другог, четвртог и петог разреда.

Ученици турјачке подручне школе кажу да воле учити и дружити се, али им је заједнчка жеља да имају више школских другара.

Учитељица Владимирка Бабић у школи у Јазовцу ради три године. Испричала нам је да јој је жао што нема више дјеца и да рад у комбинованом одјељењу захтјева бољу организацију.

„Потребно је водити рачуна о малом броју ученика и да су они стално запослени. Прпипрема наставе је специфична, јер радимо истовремено са три разреда“ рекла је учитељица Бабић.

Дешава се да у неким школама није уписан ни један нови ученик, као што је то случај ове школске године са подручном школом у Јазовцу.

Директор ОШ „Вук Стефановић Караџић“ Турјак Биљана Бараћ каже да је школа била затворена седам година, али је на инцијативу родитеља и уз подршку ресорног министарства реновирана и поново је почела са радом.

Школа у Турјаку као најстарија на подручју Градшке има најмањи број ученика. Тренутно је похађа 127 ученика који су распоређени у централну и у четири подручне школе. Ове школске године уписано је 14 првачића.

Упркос бројним недостацима рад са мање ученика има некад и своје предности.

Учитељица Владимирка Бабић каже да могу организовати разне активности, излете, посјете другим школама, те су једном одржали наставу на излетишту.

У већини подручних школа у Републици Српској школске клупе су све празније због недостатка дјеце у руралним срединама. Млади одлазе у градове док на селима остаје претежно старија популација.

Н.Миљковић

Share With: