ПОДЕБЉАНИ ТРАГОВИ ИСТОРИЈЕ Завичајни музеј рестаурира надгробне споменике у Градишки (ФОТО)

Завичајни музеј Градишка, обнавља споменике важних личности из историје овог краја.

Уварошком гробљу, како се с почетка прошлог вијека звало садашње градско гробље у Брестовчини, рестауратор Перо Тодоровић уз асистенцију историчара Бојана Вујчића и тима Завичајног музеја, почетком марта уредио је споменике Лепосаве Костић, прве српске учитељице из Градишке и Савете Видовић, супруге Васе Видовића, националног радника и угледног трговца из Градишке.

Сада су јасно видљиве поруке са споменика, натписи које није било могуће јасно ишчитати.

Под овом ‘ладном плочом почива Савета од племена Кнежевића а супруга Васе Видовића, рођена 1865. године, умрла на порођају 1885. године. Поред ње лежи Петар, њихов синчић од девет месеци. Овај студент белег подиже им љубав и признање. А. Тунер Београд.

Овђе почива раба Божија Лепосва Костића, рођена Павковић, поред своје ђеце Видосаве и Милана, бив. прва вриједна и уважена српска учитељица у Босанској Градишци од 1882 до 1887. године. Умрла 21/10 1887. у 24. години живота.

Бојан Вујчић, историчар и директор Завичајног музеја казао је да је такође на гробљу у Кочићеву рестауриран споменик важној личности из историје љевчанског краја.

-Клесар Горан Лучић из Кладара обновио је споменик Ђурђа Рогуљића у Кочићеву, добротвора Српског културног и просвјетног друштва “Просвјета”. Његово име и ђело записано је у књигама и документима. Он је био велики добротвор и родољуб – појаснио је Вујчић.

Иницијативу за рестаурацију надгробних споменика покренули смо прије неколико година, наглашавају у Завичајном музеју.

– Током посљедњег атељеа посвећеног доктору и сликару Бориславу Шокчевићу, одлучили смо да новац прикупљен продајом слика утрошимо у ову сврху – рекао је за Српскаинфо Бојан Вујчић.

Он каже да су многи надгробни споменици оскрнављени или оштећени немаром мјештана, као што је споменик велепосједника из Орубице Симе Стефановића на гробљу у Брестовчини.

-У плану је подизање обореног споменика Петра Поповића, доградоначелника Градишке до 1914. године и богатог трговца, као и поправка споменика Ђорђа Тодића и његове кћерке, удане за Веселина Гвоића, некадашањег градоначелника Градишке – прецизирао је Бојан Вујчић.

Share With: