Повратак из Аустрије у село Мичије

Пензионерка Ангела Ћорковић једна је од ријетких повратника у Српској која је одлучила да живот у Аустрији замијени обронцима Козаре и да у градишком селу Мичије узгаја овце, козе, подиже воћњак и пчелињак.

Жеља да се врати у родни крај у Ангели је дуго тињала, али је коначну одлуку да обнови свој живот на обронцима Козаре донијела након смрти вољеног супруга. Сјећа се да је 11. новембра 2011. године упркос свим потешкоћама које су је пратиле у родном селу започела нови живот.

„Ја сам у Аустрији сваки дан тонула икао тамо изгледа све лијепо. Овдје је све било зарасло али успјели смо то средити. Ја сам била толико срећна и то не могу описати“ каже Ангела.

Сада након једанаест година поносно каже да је задовољна и да живи од свог рада. Њено стадо је сваке године све бројније, а воћњаци све већи. Има доста свог земљишта око 190 дунума. Ова вриједна жена је постала и успјешан пчелар, па се сада може похвалити са 50 пчеларских друштава.

Да је повратак у родно село била права одлука показује и то што је у овом природном амбијенту успјела да побољша своје здравље, које је било нарушено док је живјела у Аустрији.

Ангелина се нада да ће њен син наставити живот у овом селу, те планира да се посвети искључиво пчеларству што јој је посебно драго. Ова пензионерка прича да је  у селу Мичије некада живјело стотињак породица, а сада их је свега десетак, раштрканих по брежуљцима. Обновљене куће су празне, а њихови власници живе у Хрватској, Аустрији, Њемачкој. Повремено долазе у Мичије али само на дан или два, када се окупљају у црквеном дворишту и на гробљу, гдје пале свијеће за душе предака. Зато у доколици овдје кажу да су Мичије село ничије.

Н.Миљковић

Share With: