Повећан број позитивних лица на корона вирус у Градишци

Број заражених корона вирусом у Републици Српској у сталном је порасту. У Градишци дневно је на овај вирус  позитивно око 30 пацијената. Начелник Хигијенско епидемиолошке службе Дома здравља Градишка Слађана Тепавац каже да на срећу пацијенти имају блажу клиничку слику.

„Инфекција је ограничена на горње респиратоне путеве, повишеном температуром, грлобољом и да се сви опораве кроз неколико дана“ истакла је Тепавац.

Према посљедњим подацима у Болници Градишка на лијечењу је пет пацијената,а на републичком нивоу се креће од 140 до 160 пацијената. Докторица Тепавац каже да тај број још увијек не оптерећује здравствени систем.

Она додаје да су примјетили, код овог таласа, да је регистровано нешто више позитивне дјјеце предшколског узраста.

Вирус корона има способност мутације па због тога нажалост доводи до тога да панедмија још увијек траје.

Прошле недјеље са радом је почела Ковид амбуланта у једној смјени са једним тимом.

С обзиром да је у питању блага клиничка слика, препоруке љекара су мировање, узимање течности, лијекова за снижавање температуре, уколико нема тежих симптома.

Институт за јавно здравство РС је издао препоруку за четврту дозу вакцине, што се препоручује здравственим радницима, пацијентима са хроничним болестима и старијим лицима који бораве у старачком дому.

На располагању су вакцине Фајзер и Синофарм, а вакцинација се обавља у ХЕС-у. Такође су на располагању и мобилни тимови за оне који нису у могућности да дођу.

Н.Миљковић

Share With: