Планинари – чувари здравља, природе и историје (ВИДЕО)

Рељеф Републике Српске којим доминира планински појас одувијек је чинио планине битним дијелом живота њених становника. Планинарски савез РС као организација која окупља бројна удружења и газдује великим бројевима планинарских домова, води бригу о заштити тог природног богатства, уједно анимирајући све већи број заљубљеника боравка у природи.

 

Поред здравственог и рекреативног аспекта, велика пажња посвећује се и историјском аспекту који је неизбјежан кад се говори о планинама у најужем окружењу, попут Козаре и Грмеча. Гостујући у јутарњем програму РТВ Градишка, предсједник Планинарског савеза РС, др Нено Добријевић је подсјетио да ће и наредног фебруара бити организован традиционални Грмечки марш у знак сјећања на пробој народа и бораца за слободу из обруча у 4. непријатељској офанзиви 1943.

 

Ова манифестација је сваке године све масовнија, а Добријевић је позвао све заинтересоване да и наредног фебруара дођу у Бравско, како би у оштрим, али здравим временским приликама осјетили дах славне историје.

 

Н.Р.

 

Share With: