Пет нових лијекова на рецепт

Фонд здравственог осигурања Републике Српске од 1. августа почиње да финансира пет нових лијекова који се издају на рецепт, а поједини лијекови биће пребачени са листе Б на листу А, гдје је много мања партиципација за осигуранике који нису ослобођени ове обавезе.

Фонд са ажурираном листом лијекова који се издају на рецепт наставља са праксом побољшања доступности лијекова, јер ће се и један лијек за обољеле од хемофилије, који се до сада примао само у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске, моћи на рецепт подизати и у апотекама, саопштено је из Фонда.
Ријеч је о лијеку „туроктоког“, који је потребан обољелима од хемофилије.

На листу А уврштавају се два нова лијека у лијечењу ангинозних напада, као и за лијечење умјерено јаког до јаког хроничног бола код болесника са малигним обољењима.
Будући да се тренутно на листама лијекова који се издају на рецепт не налази ниједан лијек са дугодјелујућим дејством у лијечењу хроничног бола, почетком августа на рецепт осигураницима који болују од малигних болести биће доступан лијек „оксикодон, налоксон“ таблете у више доза, на препоруку онколога.
„Овај лијек се уврштава на листу А, а с обзиром на то да су осигураници који болују од малигних болести ослобођени плаћања партиципације за основну болест и све њене компликације и овај нови лијек ће им Фонд у потпуности финансирати“, наводи се у саопштењу.

Када је ријеч о листи Б, гдје је партиципације 50 одсто за све осигуранике, почетком августа уврштавају се три нова лијека која се користе у лијечењу хипертриглицеридемије, алергијског ринитиса, те у лијечењу хипертензије, а ријеч је о савременијим терапијама које би знатно требало да унаприједе квалитет живота обољелих.
Тако ће се од 1. августа, на приједлог Удружења офталмолога Републике Српске, капи за очи „бринзоламид“ које се користе у лијечењу глаукома са листе Б пребацити на листу А.

Ово је други пут у току ове године да Фонд ажурира листу лијекова, будући да је почетком године на листу лијекова који се издају на рецепт уврштено десет нових лијекова.

„Циљ је да увођењем нових лијекова осигураницима на рецепт буде доступно што више терапија, у складу са финансијским могућностима Фонда, како би у коначници и здравствена заштита грађана била што квалитетнија“, наводи се у саопштењу.

Share With: