Петричевић: Циљ подстицаја – унапређење производње и положаја радника

Министарство у овој години за директну подршку предузећима на располагању има 15 милиона КМ. За повећање плата запослених у реалном сектору укупно је одобрено 33,2 милиона КМ

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је у интервјуу Срни да ће Влада Српске наставити са додјелом подстицаја предузећима за увођења савремених технологија и са повећањем плата, с циљем унапређења производње и побољшања материјалног статуса радника.

Петричевић је истакао да ресорно министарство у овој години за директну подршку предузећима на располагању има 15 милиона КМ, што је 10 пута више него 2019. године.

„То је довело до повећања инвестиција у привреди, чак и у годинама изазова с којима смо се суочавали у периоду пандемије вируса корона“, нагласио је Петричевић.

ЗАДРЖАТИ ПОСТОЈЕЋУ РАДНУ СНАГУ

Задржавање постојеће радне снаге, навео је он, јесте један од заједничких приоритета Владе и представника пословне заједнице.

„Tреба имати у виду да су ти трендови присутни не само у Републици Српској и БиХ, него и већини земаља у ближем и даљем окружењу. Нажалост, не можемо зауставити процес одласка радника, али га можемо ублажити“, сматра Петричевић.

Он је подсјетио да је Влада Српске мјерама за ову годину растеретила привреду како би се тај новац прелио у корист радника, а од послодаваца се очекује да повећају плате.

„И сами привредници су свјесни да је раст плата у реалном сектору неминовност, нарочито у вријеме инфлаторних кретања, а тај тренд раста плате био је неминован и прије инфлације, јер се привредници сусрећу са недостатком радне снаге“, појаснио је Петричевић.

Када је ријеч о санирању негативних посљедица пандемије вируса корона, Петричевић је оцијенио да је најважније да је повећан број запослених у односу на период прије.

„Просјечна нето плата константно је расла и током пандемије, док су и други макроекономски показатељи били позитивни, гдје смо биљежили раст индустријске производње, те дошли до рекордне покривености увоза извозом“, навео је он.

2021. – ГОДИНА ОПОРАВКА

Петричевић је подсјетио да је 2021. година у односу на претходну била година опоравка, односно стабилизације привредних активности.

„У прилог томе говори податак да је укупна индустријска производња у Републици Српској у 2021. години већа за 12,1 одсто у односу на 2020. годину, док је прерађивачка индустрија забиљежила раст од 11,5 одсто у истом периоду“, појаснио је он.

Петричевић је навео да је раст укупне индустријске производње настављен у периоду јануар-април ове године и да износи 4,8 одсто у односу на исти период 2021, док прерађивачка индустрија биљежи раст од 2,2 одсто у истом периоду.

„Сектори прерађивачке индустрије који су имали највећи раст индстријске производње у прва четири мјесеца ове године у односу на исти период прошле године и који имају значајно учешће у укупној индустрији према оствареној производњи су сектор текстила, коже и обуће, у оквиру кога је област производња коже и производа од коже забиљежила раст од 9,6 одсто, сектор металне индустрије, у оквиру којег је производња базних метала забиљежила раст од 21,1 одсто, те сектор дрвне индустрије, у оквиру којег је прерада дрвета и производа од дрвета забиљежила раст од 14,2 одсто“, рекао је Петричевић.

Он је нагласио да је подршка инвестиционим пројектима у прерађивачкој индустрији један од приоритета рада ресорног министарства од његовог формирања и од 2019. године до данас континуирано је расла.

„За додјелу подстицаја за директна улагања за мале инвестиционе пројекте у 2019. години, одобрили смо износ од око 1,4 милиона КМ за 38 привредних субјеката чиме је подржана реализација пројеката укупне вриједности од око 15 милиона КМ“, навео је он.

Петричевић је рекао да је у 2020. години кроз Компензациони фонд Републике Српске дата подршка у износу од два милиона КМ за реализацију пројеката 91 привредног субјекта из области прерађивачке индустрије чији су инвестициони пројекти износили око 30 милиона КМ.

„У 2021. години Министарство је на располагању имало седам милиона КМ за подршку реализацији пројеката привредних субјеката за набавку савремених технологија, чиме смо подржали 207 привредних субјеката који запошљавају укупно око 20.000 радника. За набавку и увођење савремене опреме и технологије, развој и иновацију инвестирали смо у вриједности од око 64 милиона КМ“, истакао је Петричевић.

Према његовим ријечима, буџетом за 2022. годину за ове намјене предвиђено је 12 милиона КМ и Министарство је у марту расписало јавни позив за додјелу подстицаја за директна улагања.

„Јавни позив је завршен, стигло је укупно 313 пријава, комисија проводи поступак додјеле подстицаја и у току је вредновање и бодовање пријава поднесених на јавни позив“, навео је он.

ПОДСТИЦАЈИ ЗА ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА ПОЗИТИВНО УТИЦАЛИ НА ПРИВРЕДУ

Што се тиче подстицаја за повећање плата радника, рекао је он, у периоду од 2019. године када је донесен Закон о подстицајима у привреди Републике Српске којим је успостављен оквир за додјелу подстицаја за повећање плата запослених у реалном сектору, па до данас одобрена су 33,2 милиона КМ.

Петричевић је рекао да је по обрачунским периодима примјетан тренд раста поднесених захтјева и износ исплаћених плата радника, што је пратило и износ оствареног и исплаћеног подстицаја за повећање плата.

Када су у питању подстицаји за директна улагања, каже Петричевић, примјетно је да подршка предвиђена буџетом расте из године у годину, да је број пријава на јавни позив све већи чиме је и поменута вриједност инвестиција у прерађивачкој индустрији значајно повећана, што доприноси и повећању извоза прерађивачке индустрије.

„С друге стране, додјела подстицаја за плате у претходном периоду имала је позитиван утицај на цјелокупну привреду, а између осталог, допринијела је расту плата и повећању броја запослених радника. Циљ увођења ове мјере је смањење сиве зоне у области пријаве радника и исплате плата, побољшање положаја радника и спровођење цјелокупног новчаног износа које радник добија од привредног субјекта у легалне токове“, рекао је Петричевић.

Петричевић је подсјетио и да је у 2018. години прије примјене поменутог закона, плата у прерађивачком сектору била 675 КМ, док је, према посљедњим подацима Завода за статистику, у мају 2022. године достигла 922 КМ.

Извор:СРНА

Share With: