Пашалић:“Ратари у праву, откупна цијена пшенице није фер“

Министар пољопривреде, шумарстава и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас у Градишци да подржава захтјеве представника удружења пољопривредника из Семберије за повећање откупне цијене пшенице, те да ће се одазвати њиховом позиву да разговарају о овој теми.

„Договарамо термин састанка, а сматрам да је цијена од 55 фенинга за килограм пшенице, како сам добио информације да нуде откупљивачи, није коректна и фер, посебно ако узмемо у обзир да је цијена у Србији око 63 фенинга. Сматрам да се откупљивачи требају равнати по цијени у окружењу“, рекао је Пашалић новинарима.

Он је истакао да је Влада Републике Српске, са своје стране, урадила што је могла да помогне ратарима.

„Обезбиједили смо додатна средства за сјетву пшенице, 400 КМ по хектару које смо исплатили и прије него што је пшеница класала, као и регресирани дизел. Произвођачи су имали та средства и прије жетве, а суфинансирали смо и 50 одсто трошкова осигурања усјева. Бројне мјере су биле на располагању и сада је да произвођачи и откупљивачи договоре цијену пшенице“, навео је Пашалић.

Он је закључио да Влада Српске нема посебан механизам да обезбиједи загарантовану откупну цијену пшенице, али да је чврстог става да та цијена мора бити усклађена са цијенама у окружењу, посебно у Србији.

Пашалић је додао да се нада да ће откупљивачи испоштовати захтјеве ратара и понудити вишу цијену пшенице.

Share With: