О изазовима увођења 5Г мреже

Увођење 5Г мреже једна је од основних претпоставки развоја дигиталне економије, истакнуто је на тродневној радионици о примјени ове мреже у Југоисточној Европи у Загребу, а у чијем су раду учествовали и представници Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ БиХ.

У фокусу радионице била су питања безбједности 5Г мреже, примјена принципа отворене приступне мреже опен РАН и разноликости добављача опреме, а циљ је промовисање отворене, безбједне и интероперабилне примјене 5Г мреже, у складу са успостављеним стандардима дигиталне повезаности и сајбер безбједности, саопштено је данас из РАК-а.

На скупу, који је одржан у хибридном формату, представници професионалних агенција, приватног сектора и глобални партнери пружили су стручну помоћ учесницима из земаља Југоисточне Европе и Кавказа и идентификовали главне области техничке помоћи.

Трећег дана радионице учесници из приватног и јавног сектора су на посебном панелу дискутовали о изазовима развоја 5Г мреже у Југоисточној Европи у земљама које још нису у чланству ЕУ, а урађен је и преглед тренутног стања увођења и развоја мреже.

Разговарано је и о предстојећим корацима сваке од земаља региона појединачно, те су идентификована специфична технолошка питања у којима постоји заједнички интерес и потреба за регионалном сарадњом и размјеном искустава у овој области технолошког развоја телекомуникација.

Радионица је одржана од 13. до 15. јула у организацији Програма за развој привредног права при Министарству трговине САД и Партнерства за дигиталну повезаност и сајбер безбједност, а тим РАК БиХ предводио је генерални директор Агенције Драшко Милиновић.

/СРНА/

Share With: