ОШ “Свети Сава” Дубраве носи титулу “Еко школе”

Основна школа  “Свети Сава“ Дубраве прва је и једина школа са подручја Градишке која је понијела титулу “Еко школе”.

У имплементацији програма Еко школе кроз пројекат “Мисли о природи!“ који проводи Центар за помоцију цивилног друштва, проведен је поступак сертификације школе у коме је ОШ “Свети Сава“стекла статус Еко школа.

Овај сертификат потврђујује да се у школи води брига о животној средини кроз васпитање и образовање младих у свим сегментима рада школе, а школа је препознатљива у заједници и по свом еколошком ангажману.

Еколошке теме су уврштене у наставу, обиљежавају се еколошки датуми. Еко кутак у холу школе се сваког мјесеца допуњава и уређује, а израђени су едукативни панои на тему воде, компостирања, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.

У оквиру овог пројекта, школа је унаприједила ефикасно коришћење воде кроз набавку перлатора, смањила је потрошњу електричне енергије за расвјету уградњом ефикасних расвјетних тијела, а изградњом и постављањем компостера у којима врши компостирање покошене траве и другог органског отпада, подиже свијест ученика о заштити животне средине.

Школа има у плану да у наредном периоду сакупља кишницу, коју ће користити за заљевање цвијећа и другог биља у дворишту.

Г.Влаинић

Share With: