Очишћено 1.000 километара каналске мреже: Користе сушни период да би спријечили поплаве (ФОТО)

Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске, заједно са ЈУ “Воде Српске” и локалним заједницама, проводи вишемилионски пројекат чишћења каналске мреже у укупној дужини од 1.500 километара.

Већи дио ових послова, у равничарским крајевима Српске и сливовима великих ријека, је завршен. У Лијевче пољу, највећим дијелом на подручју Градишке, у току је чишћење 450 километара каналске мреже. Овај посао кошта 6,5 милиона марака, а новац је обезбијеђен из буџета Републике Српске.

Ранијих година, више од осам милиона марака утрошено је за исте послове на ширем лијевчанском и поткозарском подручју, првенствено Козарској Дубици и Српцу, те Броду, Шамцу и Приједору. До сада је очишћено више од 1.000 километара каналске мреже у Републици Српској.

– Обавеза је локалних заједница и Јавног предузећа „Воде Српске“ да одржавају канале, како се не би поновила лоша искуства током великих поплава. Не смијемо дозволити да ови објекти буду запуштени, а таквих примјера има много. Дио важних канала у Српцу није очишћен 40 година – упозорио је недавно у Градишки Борис Пашалић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.

Он је нагласио вишеструку важност уређења каналске мреже. Осим функционалности канала у периоду интензивних падавина, овим ће бити увећане и пољопривредне површине.

– То су минимално три ефекта, одводња и проширење обрадивих парцела које су биле запуштене и зарасле шибљем, те неприступачне за обраду. Такође, канали ће бити и у функцији наводњавања, током врелог љета, када суше битно умањују производњу у пољопривреди – казао је министар Пашалић.

Ријеч је о раније утврђеном пројекту кориштења Врбаса посредством канала Осорна-Борна-Љевчаница за наводњавање ширег подручја Лијевче поља. Ријеч је о површини од 10.000 хектара.

– Тражимо начин, навео је министар Пашалић, да обезбиједимо новац за тај капитални пројекат.

Драгана Илић, замјеница градоначелника Градишке, сматра да је чишћење канала веома значајно и да су на ту потребу овдје годинама указивали.

– Неопходно је у свакој прилици истицати важност канала, који заједно са савским насипом чине систем одбране од поплава. За нас је веома важна подршка Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске и Јавне установе „Воде Српске“, који су уважили наше захтеве и почели нову етапу чишћења канала – казала је за Српскаинфо Драгана Илић.

Младен Ковљен, руководилац градилишта, појашњава да су радови у почетној фази. То је слив Лимана, Матуре и Доње Долине, гдје је ангажовано 20 машина, 10 трактора и друге механизације.

– Радови подразумијевају крчење, уклањање стабала, формирање канала и њихово стављање у потпуну функцију. Стање на терену је веома тешко, радимо и неповољним условима, на великој врућини, а каналима се тешко може прићи јер је запуштен широк појас – казао је Ковљен.

Прошле године, Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске утрошило је 3,5 милиона КМ за чишћење више од 240 километара примарне и секундарне каналске мреже на подручју Српца и Козарске Дубице. У ове двије општине очишћено је 240 километара канала.

Запуштени канали, од којих неки нису чишћени пола вијека или су потпуно затрпани, узроковали су велике поплаве у насељеним мјестима.

То је у претходној деценији начинило велику штету. Зато су покренути бројни пројекти на уређењу каналске мреже, поправци насипа поред Саве, Врбаса и других ријека, те реконструисане црпне станице у Козарској Дубици, Градишки, Српцу, Броду и још неким мјестима.

На подручју Градишке у ревитализацију савског насипа и реконструкцију црпних станица од 2014. године, у оквиру пројекта хитне помоћи и заштите од поплава, Влада Српске је уложила 13,5 милиона марака.

Извор:Српскаинфор / М.Пилиповић

Share With: