„Очишћено подручје око бисте Лепе Радић у Јабуци код Пријепоља“ Предсједник КУД „Лепа Радић“ из Градишке демантује наводе у медијима

На информацију о незапамћеној срамоти у Спомен-комплексу „Бошко Буха“ на Јабуци код Пријепоља, гдје је биста народног хероја Лепе Радић, поријеклом из Гашнице, наводно затрпана смећем, реаговали су из Централног Културно-умјетничког друштва „Лепа Радић“ из Градишке.

Давор Симишић, предсједник овог КУД и иницијатор многих активности на очувању имена и дјела младе Козарчанке коју су, у седамнаестој години, објесили Нијемци у Босанској Крупи 1943. године, казао је да је околиш њене бисте на Јабуци очишћен.

– Биста Лепе Радић била је запуштена и затрпана смећем прије неколико година. Не схватам зашто је то сада, са великим закашњењем, објављено јер фотографије бисте у смећу биле су актуелне прије двије године и раније. У то вријеме, писао сам Музеју „Бошко Буха“ инсистирајући да очисте околиш бисте. Обавијештен сам да су они организовали акцију и уредили комплекст те у Градишку послали фотографије којима то и доказују – казао је Симишић за Српскаинфо.

Он је похвалио и одлуку на основу које је се одустало од продаје Меморијала на Јабуци. Наш саговорник подсјећа да је на запуштеност спомен-обиљежја, Лепе Радић писао такође и властима у Босанској Крупи, гдје је она објешена.

– У посљедњем рату нестала је биста Лепе Радић а остао само постамент у Босанској Крупи, на мјесту гдје је, како је наведено, фебруара 1943. године, уз клицање Титу и партији, објешена од стране окупатора и домаћих издајника“ – казао је Симишић који, сваке године, заједно са неколико чланова КУД-а „Лепа Радић“ посјећује Босанску Крупу и одаје почаст младој хероини.

Њен гест, по цијену живота, многи су сада у свијету препознали као вјечни симбол отпора против окупатора. Симишић је подсјетио и на очајно стање православног гробља у Босанској Крупи, гдје су сахрањени многи знаменити Срби, међу којима и бака Лепе Радић, попадија Даринка.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– И на то сам, у писмима указао начелнику Босанске Крупе и Српској православној цркви. Садашње стање православног гробља је срамотно. Такође је и Основна школа „Лепа Радић“ у Босанској Крупи преименована у Другу основну школу – указао је Симишић.

Милан Пилиповић/СрпскаИнфо

Share With: