Отворен „Талент камп 2022“ на Јахорини

Министар просвјете и културе Наталија Тривић истакла је јуче на отварању првог „Талент кампа“ на Јахорини, на којем се окупило 350 ученика из свих крајева Српске, да је ово најбољи начин да се покаже да су таленти важни и да ће они у будућности водити Републику Српску.

Дјеца ће на кампу од еминентних стручњака из Српске и Србије стицати нова знања из природних и друштвених наука, умјетности и спорта.

Тривићева је изразила задовољство што отвара први „Талент камп“ намијењен дјеци, ученицима основних и средњих школа, побједницима републичких такмичења, те додала да они морају имати подршку Републике Српске у свом професионалном развоју.

Она је навела да је ово конкретна подршка гдје ће добити додатна усавршавања, а с друге стране и рекреативне садржаје, те да то говори да Република Српска води рачуна о талентима.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да је ово на неки начин награда ученицима за све оно што су урадили претходне школске године и сигурно ће им бити подстрек за будући рад.

Он је додао да је Организациони одбор хтио да се камп одржи почетком јуна да би ученици са Јахорине послали поруку другим ученицима који још похађају наставу да се исплати бити најбољи, трудити се и побјеђивати на републичким такмичењима.

Према његовим ријечима, Републички педагошки завод, као институција која се бави организацијом такмичење, наставиће да подржава све ове ученике како на нивоу Републике Српске и БиХ.

Марко Вучић, матурант бањалучке Гимназије и побједник републичког такмичења из математике, физике и руског каже да је камп замишљен као подстрек младим талентима и заслужена награда за њихова досадашња подстигнућа.

Он је навео да на Јахорини очекује дружење, упознавање и размјену искустава са ђацима који имају иста интересовања.

Ученик петог разреда Основне музичке школе „Владо Милошевић“ из Бањалуке Лука Петровић, који свира виолину, очекује да камп буде занимљив, јер му се програм свиђа.

Камп, који окупља дјецу од трећег до деветог разреда и средњошколце, побједнике школских и републичких такмичења, трајаће до сриједе, 8. јуна, а организује га Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Републичким педагошким заводом и Иновационим центром Бањалука, под покровитељством предсједника Српске Жељке Цвијановић.

За сутра од 9.30 часова планиране су радионице чији је циљ да пробуде радост сваралаштва и покрену машту, подстичући полазнике да пишу о стварима које су им блиске и инспиративне, да спознају феномене научних области физике и хемије кроз НТЦ методологију, ликовне радионице, као и како изгледа животни пут писца од првих школских састава до активног бављења књижевношћу.

Специјални гости кампа биће програмски директор Дјечијег културног центра Београд Леонтина Пат и прослављени српски џудиста Немања Мајдов.

За све учеснике кампа планирана је додјела диплома /медаља/.

РТРС

Share With: