Отворена изложба „Звонари слободе“ (ФОТО)

У Културном центру Градишка отворена је изложба „Звонари слободе“ и  представљена књига о животу Светог владике Николаја Велимировића и научника Михајла Пупина.

На изложби  чији су аутори Александре Нинковић Ташић и Бранислава Станковића приказани су панои са фотографијама и писаним документима о раду и дјелу Владике Николаја и Михајла Пупина, као и људи који су помагали и утицали на њихов рад.

Бранислава Станковић рекао је да су се животи ова два човјека испреплетали, те да је  то је било једно чврсто, велико пријатељство, сусрет научника и монаха, учинило је једну велику благодат за српско становништво.

Књига „Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај“садржи писма, преписку и биографије двојице великана, као и оригиналне фотографије и материјале.

Отварајући изложбу начелник Одјељења за друштевене дјелатности и привреду Драгутин Ковачевић је рекао да је интересантна изложба и да град Градишка  настоји заједно са културним институцијама, историју приближити нашем народу заједно са ауторима као што је Станковић.

Директор Културног центра  Мирослав Вуковић каже да су изложбу погледали у Требињу, те одлучили да је представе нашим грађанима. Истиче да посјетици изложбе до краја мјесеца имају прилику нешто више сазнати о раду и дјелу Владике Николаја Велимировића и научника Михајла Пупина.

 

Н. М/ Ђ.Л.

Share With: