Основано Удружење апитерапеута Републике Српске

Чланови новоснованог Удружења апитерапеута Републике Српске најавили су да ће им једна од иницијатива бити захтјев надлежним министарствима да се пчелињи производи прогласе помоћним љековитим средствима.

Предсједник Управног одбора Удружења Бране Кончар рекао је да им је поента на апитерапије, односно лијечењу пчелињим производима и пчелињим отровом.

„Имамо озбиљне амбиције да оснујемо школу апитерапије. Ријеч је о циклусу који траје годину дана, углавном викендом, осим у вријеме када је активност у пчелињацима“, рекао је Кончар.

Он је додао да имају и друге амбиције које знатно превазилазе оно што је у тој области.

„Имамо примјер искуства Словеније, гдје су они у шифрарник дјелатности навели и звање и професију апитерапеут. Ту наравно требају одређена одобрења надлежних министарстава и то је озбиљна ствар јер ће тако грађанима бити више доступне информације о љековитим својствима пчелињих производа, а првенствено пчелињег отрова“, рекао је Кончар.

Он је потврдио да је на изборној скупштини учествовало десет чланова од којих су три лиценцирана апитерапеута, а сви учесници су се на неки начин бавили пчелама или им је била потребна помоћ у облику пчелињих производа или убода.

„Једна од иницијатива са којом ћемо ићи према надлежним министарствима је да се пчелињи производи прогласе помоћним љековитим средствима и када остваримо то што су Словенци остварили да имамо диплому одговарајуће школе да смо апитерапеути, онда би логично било да се може вршити и приватна пракса“, рекао је Кончар.

Он је додао да постоје подаци да у Русији има више од 50 клиника које се баве апитерапијом и ту је и највиће достигнути научни ниво, као и да су још 1959. године прогласили да се пчелињим отровом може лијечити више од 15 болести.

„Ако то што планирамо успијемо да остваримо, а нема разлога да то не буде, то ће бити велика ствар јер имамо пуно болести гдје је конвенционална медицина потпуно немоћна, а то су, прије свега, мултипла склероза и Паркинсонова болест, велики број других аутоимуних, кардиоваскуларних и реуматских болести и дијабетеса“, навео је он.

Кончар, који је дугогодишњи пчелар и лиценцирани апитерапует, је пчелињи отров први пут употријебио на себи.

Он је додао да у њему ова идеја тиња још од 2006.године, када се посветио проучавању литературе и сада се апитерапијом бави готово свакодневно.

Као истраживач из области апитерапије и лијечења пчелињим отровом, добитник је међународне лиценце из Словеније, захваљујући којој богата знања из те области може примијенити и у земљама Европске уније.

На конститутивној сједници одржаној јуче усвојен је статут који дефинише програмске циљеве и основну дјелатност удружења, а формирани су сви органи који су потребни по Закону о удружењима и фондацијама Републике Српске.

За предсједника Удружења апитерапеута Републике Српске изабран је Борислав Бојић.

СРНА

Share With: