Осмомартовски сајам Куће Лијевча и Поткозарја у знаку жена предузетница

Поводом Дана жена Туристичка организација града Градишка и „Кућа Лијевча и Поткозарја“ организовали су данас на Тргу Чубриловића сајам произвођача и производа који су заступљени у Кући Лијевча.

Шеф пословнице „Куће Лијевча и Поткозарја“ Данка Мирјанић рекла је да је своје производе изложило око 15 излагача.

„Ми смо нашим суграђанима увијек на услузи и све ово што је данас било изложено на сајму може се пронаћи у „Кући Лијевча и Поткозарја“. Оно што је интересантно за истаћи је и чињеница да су сусједне општине и регије препознале ово што ми радимо и исказали интересовање да се у њиховим локланим  заједницама отовре куће производа из њихових крајева“, рекла је Мирјанићева.

На штандовима су били изложени сувенири, слатки и слани производи, здрава храна и производи градишких пчелара. Већина излагача су биле жене.

Носилац Пољопривредног газдинства „Царска љеска“ Дијана Суботић каже да жене предузетнице имају дозу одважности и храбрости у послу.

„Када је у питању пољопривреда обично су мушкарци носиоци газдинстава и они носе тежи дио посла али жене имају разборитост и сналажљивост и са том комбинацијом постижу се добри резултати. Ми производимо љешњак и производе од љешњака. Имамо асортиман од 12 производа, а тржиште нам је широм наше земље мада имамо у плану пласирати производе у Србији и даље“, рекла је Суботићева.

Предсједница Удружења жена „Црвена ружа“ Гордана Тодоровић каже да су жене кроз вијекове својим ручним радом доприносиле домаћинству и на тај начин указивале на њихов значај. Ово удружење је данас представило од плетених до везених радова али и креативних рукотворина.

Гордана Голић изложила је ручно рађене свијеће од пчелињег воска, мед и прополис. За израду свијећа каже да је то лијеп посао који је традиција њене породице.

„Као мала сам одрастала уз мирис воска и меда и помагала сам дједу да ручно изради фитиљ за свијећу познатији као стијења. Данас је то све мало другачије, модерније али је суштина остала иста“ рекла је Голићева.

Г.Влаинић

Share With: