Освећена црква у Сјеничаку на Кордуну: Споменик и духовни центар о српском страдању током три вијека (ФОТО)

Епископ горњокарловачки Герасим, осветио је потпуно обновљени српски храм Преподобне мати Параскеве, у селу Сјеничак на Кордуну код Карловца. Он је, у саслужењу више свештеника са Кордуна и Бањалуке, служио Свету архијерејску литургију.Том приликом су у олтар положене честице мошти Светих мученика јасеновачких.

Кум освећења, одржаног у недјељу 31. јула 2022. године, био је Жељко Влајнић, Сјеничарац који живи у Чикагу и који је учествовао у раду одбора за обнову цркве.

Након завршене Свете Евхаристије, Њагово преосвештенство епископ горњокарловачки Герасим наградио је Орденом новомученика горњокарловачких, секретара црквеног грађевинског одбора Светозара Данчуа.

Епархијске и парохијске захвалнице уручене су свима који су поручили духовну и материјалну помоћ при обнови и изградњи овог храма.

– У овом светом храму богослужиле су славне личности које је Господ прославио и дао нама да их славимо. Један од таквих је Свети Данило, исповједник и карловачки владика. Данило Јакшић је у Сјеничаку био парох. Успио је да одбрани овај крај од страних утицаја и спријечио да не дотакну душе народа којег је духовно водио – рекао је у бесједи владика Гересим.

Мноштво је знаменитих Срба који потичу из Епархије горњокарловачке, нагласио је владика Герасим. Међу њима је Сава Мркаљ, рођен недалеко од овога храма.

– Наши преци су овај храм градили да би ми данас могли да се сабирамо у њему. Трудимо се да се угледамо на њих – рекао је владика Гересим.

Освећењу храма Свете Петке присуствовао је велики број вјерника са Кордуна, из из Србије, Републике Српске, и из дијаспоре, Аустрије, Канаде, Америке и других држава.

Свечаности су присуствовали предсједник Српског народног вијећа из Загреба и саборски посланик Милорад Пуповац, предсједник Савјета за националне мањине Хрватске Александар Толнауер, замјеник карловачког жупана Дејан Михајловић и начелници општина Гвозд и Крњак, Милан Врга и Перица Матијевић.

У културно-забавном програму учестовали су глумци – водитељи Синиша и Саша Рудан, талентовани хармоникаш из Крњака Стефан Косановић, фолклорна секција пододбора СКД „Просвјета“ пододбора Војнић, Црквени хор при Саборном храму Светог Николе из Карловца и други.

У току чина освећења у храму је откривена спомен-плоча за 1 140 мјештана Сјеничака, које су убиле усташе, у вријеме НДХ од 1941. до 1945. године. Ово је први писани спомен жртвама који је подигнут на 80. годишњицу велике усташке офанзиве на Кордун, у којој је страдала скоро трећина становништа и цијело село спаљено.

Обнова цркве Свете Петке у Сјеничаку трајала је 10 година. Од 2012. године више од 450 приложника – појединаца, институција и удружења из цијелог свијета дало је новчана средства или учествовало у радовима.

Обнову је спровео црквени грађевински одбор на чијем челу је био парох Друге карловачке парохије протојереј ставрофор Радослав Анђелић. У градњу и опремање храма утрошено је око 200 хиљада еура.

Српски храм Преподобне мати Параскеве у Сјеничаку датира још из 1715. године као црква-брвнара. На мјесту тога храма 1934. године узидана је нова црква коју су усташе 1942. запалиле. Био је то један од 37 српских храмова и капела које су током НДХ усташе на Кордуну срушиле или запалиле.

На темељима тога храма 1989. године, тадашњи владика горњокарловачки Симеон Злоковић благословио је почетак обнове која је због рата 1991. прекинута, а настављена 2012. године.

На новом српском храму у Сјеничаку постављена је спомен плоча Сави Мркаљу (Сјеничак 1783. – Беч 1833.) реформатору српске ћирилице и српског језика чије је дјело послужло Вуку Стефановићу Караџићу као основ за реформу српског језика. Он је у школи у оквиру ове цркве стекао прву писменост.

Аутор:Милан Пилиповић

СрпскаИнфо

Share With: