Освештано ново звоно у комплексу манастира Моштаница (ФОТО)

У манастиру Светог архангела Михаила на Моштаници у општини Козарска Дубица јуче је уприличена свечаност поводом освештања новог звона храма Светог преподобномученика ђакона Авакума у комплексу манастира.

Звоно је освештао Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, у присуству свештенства и бројних вјерника.

Игуман манастира Моштаница Сергије Антић рекао је да је то велики догађај јер је овај манастир у цијелом поткозарском крају центар духовног живота православних Срба.

Он је рекао да је пројекат изградње Храма Светог преподобномученика ђакона Авакума у комплексу манастира започео прошле године, те да се приводи крају.

За празник Преображења Господњег постоји традиција окупљање око манастира Моштаница, који посјећују бројни Козарчани, а којем претходи фестивал ојкаче.

Кум новог звона храма Светог преподобномученика ђакона Авакума у комплексу манастира Моштаница био је Жељко Ћејић из Бањалуке са својом породицом.

„Моштаница је наша велика светиња. Руси кажу да је то намољено мјесто. Много година смо овдје били присутни са покојним игуманом Василијем, а драго нам је што је данас са нама и владика Јефрем и много вјерника“, рекао је Ћејић.

Грозда Гвозден из Козарске Дубице истакла је своју приврженост манастиру, која је карактеристична за бројне Дубичане и становнике сусједних општина.

У манастиру Моштаница служена је Света архијерејска литургија, након које је услиједио опход око храма, освећење грожђа за празник Преображења Господњег, а затим је приређен и ручак и народно весеље за вјернике и госте.

Share With: