Организован Симпозјум у камену Борислав Њежић у Градишци

У Градишци је организован Симпозијум у камену посвећен Бориславу Њежићу. Тим поводом приређене су разне активности.

Овогодишња тема Симпозијума посвећена је римском периоду. У складу са тим значајно умјетничко дјело  ствара академски сликар Наташа Гојковић којој се љубав према мозаику јавила на трећоj години Академијe.

„Одабрала сам мотив цара Октавијана, радим га у техници мозаик као старој сликарској техници, која се ради тако да се слажу каменчићи, затим се излива читав мозаик и уграђује се у одређено мјесто“ рекла је  Наташа Гојковић.

Симпозиј у камену – Боро Њежић одржава се у част нашег суграђанина Боре Њежића који је умјетничку славу стекао широм свијета. Боро Њежић је био и истакнути сценограф, а њему у част организиран је овај симпозијум. „Један од циљева је да симпозијум окупи умјетнике са различитих меридијана који се баве мозаиком, скулптуром како би имали музеј на отвореном“, рекао је градски менаџер Бојан Вујиновић. На првом симпозјуму било је пријављено 27 умјетнка из 17 земаља са 3 контента.

Менаџер града Градишка каже да су жељели да се у парку смјесте два мозаика која с тичу римског периода, портрет римсог цара Октавијана, а други ће бити голуб са маслиновом граном.

Сви ови пројекти реализовани су уз подршку министарства просвјете и културе РС и Градске управе Градишка. Значајну улогу у намјери да име Борислава Њежића трајно живи у Градишци има Завичајни музеј  и Културни центар који је универзалну салу украсио његовим дјелима.

Директор Културног центра Градишка, Мирослав Вуковић истакао је да желе да опреме једну собу у којој ће бити Њежићев легат, али и алат којима је радио. То ће бити стална поставка у овој установи.

У оквиру Симпозијума у камену који је посвећен Бориславу Њежићу одржане су радионице мозаика за дјецу предшколског узраста у вртићу „Пчелице“ у Градишци.

Н.Миљковић

Share With: