Организована акција уређења савског кеја (ФОТО)

Комунално предузеће „Градска чистоћа“ Градишка организовало је данас акцију уређења савског кеја, у којој су учествовали ученици Средње стручне и техничке школе и волонтери Удружења „Мост“.

Ова активност дио је јесење акције уређења града, која у Градишци траје од 17. октобра до 17. новембра.

Директор „Градске чистоће“ Рената Обрадовић Поповић каже да током уређења града радници овог предузећа имају много посла на уређењу савског кеја, који је дуг 1.600 метара, те да им је помоћ ученика и волонтера добродошла.

Она је навела да је током ове године један дио кеја, од градског парка до моста, потпуно обновљен и уређен.

„На том дијелу нисмо имали проблема са травом у жардињерама јер су поставњене полупропусне фолије и малч, а што ћемо настојати да урадимо и дуж цијелог кеја. За сада није планирана садња цвијећа, јер смо то радли раније али несавјесни грађани то почупају и униште. На прољеће ћемо напарвити акцију заједно са нашим цвјећарима, односно огледне површине гдје ћемо посадити цвијеће“, навела је Обрадовић Поповић.

Професор Средње стручне и техничке школе Градишка Мара Сабљић рекла је да је циљ оваквих акција је едукација младих, да они наставе бринути о уређењу свог града и животној средини.

За ученике занимања агротехничар окопавање земљишта у бетонским жардињерама на кеју и уклањање корова дио је практичне наставе.

Ученица Сара Томић навела је да на школској парцели у Брастовчини практично уче о узгоју поврћа, воћа и житарица, те да јој је ово први пут да учествје у акцији уређења града.

Анастасија Катић из Удружења „Мост“ истакла је да је уређење града и једна од активности републичке акције „Формирај ланац“ коју реализује Волонтерски сервис Републике Српске, а подржава Министарство породице, омладине и спорта.

Она је додала да је у акцији уређења савског кеја у Градишци учествовало и четворо волонтера из Италије.

Удружење „Мост“ ја након ове акције организовало еколошки квиз.

М.Малешевић

Share With: