Омогућено ангажовање већег броја асистената за ученике са сметњама у развоју у Републици Српској

У Републици Српској ангажовано је 450 асистената за ученике са сметњама у развоју, а од нове школске године додатно је омогућено ангажовање асистената за ученике у школама за дјецу са сметњама развоју и за ученике са ријетким болестима.

Министарство просвјете и културе дало је сагласност за ангажовање 450 асистената у школској 2022/23. години у основним школама у Републици Српској, а који ће пружати техничку подршку ученицима са сметњама у развоју у периоду док траје настава.

За финансирање асистената за ученике са сметњама у развоју обезбијеђена су средства у износу од 3.5 милиона КМ.

Законом о основном васпитању и образовању дефинисано је да се васпитање и образовање ученика са сметњама у развоју спрoвoди у рeдoвним школама и у основним школама за дјецу са сметњама у развоју.

Истим законом омогућено је да редовна основна школа затражи сагласност од Министарства просвјете и културе за дјецу којој је налазом и мишљењем стручне комисије за процјену потреба и усмјеравање дјеце и омладине са сметњама у развоју предложен асистент, а који ће пружати техничку подршку ученику у току наставне године.

Такође, новим законским рјешењем које је ступило на снагу омогућио је да се од текуће школске године поред ангажовања асистената у редовним основним школама сада могу ангажовати и асистенти за ученике и у школама за дјецу са сметњама у развоју као и за ученике са ријетким болестима.

У школској 2022/2023. години одобрени су асистенти за ученике са сљедећим сметњама у развоју: аутизам и елементи аутизма, даунов синдром са пратећим сметњама, оштећења интелектуалног функционисања, тјелесно оштећење и хронично обољење, оштећење слуха, оштећење вида, епилепсија, оштећење говорно-гласовне комуникације, мjeшoвити спeцифични пoрeмeћajи рaзвoja, као и за ученике са вишеструким сметњама у развоју.

Министарство просвјете и културе наставиће са улагањем додатних напора са циљем да свим ученицима са сметњама у развоју омогућили васпитање и образовање у складу са њиховим потребама и могућностима.

Share With: