Око 11 милиона КМ за лијекове за ријетке болести

Фонд здравственог осигурања Републике Српске покренуо је отворени поступак за набавку посебног програма лијекова за ријетке болести за наредну годину, а вриједност набавке је око 11 милиона КМ са ПДВ-ом.

За наредну годину планирана је набавка девет лијекова за осам ријетких обољења, међу којима су цистична фиброза, Помпеова болест, мукополисахаридоза тип два и четири, Гошеова болест тип један, Гошеова болест тип један или три, Хантеров синдром, Моркио А синдром, као и лијек за лијечење акутних напада ангиоедема.

– С обзиром на то да потписани уговори за ову годину истичу у јануару наредне године, ФЗО је већ сада покренуо нову процедуру да би се правовремено обезбиједили лијекови за ове ријетке болести и за 2023. На овај начин у Српској се обезбјеђује континуитет доступности неких од најсавременијих доступних лијекова за обољеле од ријетких болести – саопштено је из ФЗО.

Ријеч је, како наводе из ФЗО, углавном о изузетно скупим лијековима, па трошак за обољеле од цистичне фиброзе годишње износи више од шест милиона КМ.

– Вјерујемо да ће бити заинтересованих добављача који испуњавају све потребне критеријуме у складу са Законом о јавним набавкама БиХ, те да ће набавка бити успјешно реализована у предвиђеним роковима. ФЗО настоји да у оквиру расположивих средстава осигураницима обезбиједи што већи број нових лијекова, нарочито за најугроженије категорије – наводе из Фонда.

ФЗО је у јулу потписао уговоре са добављачима о набавци лијекова за ријетке болести за ову годину, односно за шест мјесеци ове године, а набављени лијекови се испоручују Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Српске и доступни су пацијентима који имају одговарајуће медицинске индикације да их примају.

Потребе за лијековима за ријетка обољења, у складу са Законом о обавезном здравственом осигурању Српске предлаже УКЦ, односно Комисија за ријетке болести, док Програм лијекова доноси Фонд уз сагласност ресорног министарства.

ФЗО низ година обољелима од ријетких болести у потпуности финансира лијекове и друга права из здравственог осигурања, а сада су им доступне неке од најновијих и најефикаснијих терапија у свијету, које до ове године осигураницима нису биле доступне у оквиру обавезног здравственог осигурања.

– Њихова набавка и финансирање је омогућено захваљујући ранијим допунама Закона о здравственом осигурању, на основу иницијативе садашњег предсједника Српске Милорада Додика. Ова област уређена је сада и новим Законом о обавезном здравственом осигурању Републике Српске – појаснили су из ФЗО.

РТРС

Share With: