Озваничен завршетак изградње моста на ријеци Сави код Градишке

Свечаном церемонијом у Градишци  озваничен је завршетак радова моста на ријеци Сави у Чатрњи. Ова саобраћајница повезаће аутопут Бања Лука – Градишка са мрежом европских путева и један је од најбитнијих пројеката у БиХ  у овом тренутку.

Министар транспорта и комуникација у Савјету министара БиХ, Војин Митровић, рекао је да је мост импресивних димензија, да је то “велики и озбиљан пројекат који ће омогућити да Република Српска, крајем наредне године када буде завршена градња цесте од моста до Окучана, добије путну конекцију са Србијом, Европом и свијетом”.

Истакао је да ће овај мост такође побољшати привредни и економски развој  Српске и БиХ.

Државни секретар у министарству мора, промета и инфраструктуре Хрватске, Томислав Михотић, на свечаној церемонији рекао је да је за Хрватску важно отварање овог моста и да је то велики успјех након недавног отварања Пељешког моста дуже од деценије.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да је дуго чекана реализација пројекта изградње моста на Сави остварени сан многих генерација на овим просторима, те да ће све то саобраћајно растеретити Градишку и омогућити развој ових крајева. Додао је да ће овај мост допринијети бржем, сигурнијем и лакшем транспорту робе и људи, те привредном развоју Републике Српске и локалних заједница.

Он је такође нагласио да је то један од најзначајнијих објеката путне инфраструктуре у Српској и БиХ, захваљујући којем ће мрежа ауто-путева и брзих саобраћајница у Српској добити пуни смисао а Градишка додатну прилику за привредну зону и снажнији инвестициони искорак.

Шеф Сектора за кооперације у Делегацији ЕУ у БиХ, Стефано Елеро, који се такође обратио присутнима, рекао је да ће мост на Сави код Градишке омогућити бројне предности овдашњим грађанима, економији, али и цијелом региону и ЕУ.

Замијеник градоначелника Градишке Драгана Илић рекла је да ће мост на ријеци Сави значајно утицати на развој привреде у Градишци , јер се уз сам Царински терминал припрема изградња економске зоне, те када буде пуштен у саобраћај растеретити постојећи у центру града.

 Подсјећамо да је почетак изградње моста озваничен 11. септембра, а завршена је крајем маја ове године. Процијењена вриједност градње моста на Сави износи 19,54 милиона евра, а за овај пројекат одобрен је и грант Европске комисије путем Инвестиционог оквира за Западни Балкан у износу од 6,8 милиона евра.

Мост дуг 426, широк 22,6 метара, са више трака, биће у функцији за годину и по, када се заврше приступне саобраћајнице у Хрватској.

Изградњу моста, финансирали су Министарство транспорта и комуникација у Савјету министара и “Хрватски путеви”, уз помоћ грант средстава ЕУ, а извођач радова конзорцијум који чине компаније “Интеграл инжењеринг” из Лакташа те загребачке “Ђуро Ђаковић монтажа” и “Загреб монтажа”.

Нови мост на ријеци Сави и гранични објекти налазе се изван центра града.Дневно ће прелазити 2.400 возила што ће побољшати капацитет грничних прелаза.

Н.Миљковић

Share With: