Од почетка противградне сезоне испаљене 323 ракете, није било штeта од града

Противградна превентива Републике Српске у посљедњих мјесец и по дана, односно од почетка сезоне одбране од града, била је у приправности 22 дана, а током девет дана дејстава испаљено је укупно 323 противградних ракета.

Директор Противградне превентиве  Тихомир Дејановић рекао је да је прва четвртина противградне сезоне била захтјевна, али да на брањеном подручју није било штета од града.

Он је истакао да се сличне временске прилике очекују и у јуну, али да имају довољно ракета и да се надају да ће задржати ниво ефикасности.

„У ову сезону ушли смо са 2.600 противградних ракета, 320 смо набавили на почетку сезоне и очекујемо до половине јуна још 980 ракета које су наручене од произвођача“, навео је Дејановић.

На брањеном подручју у Републици Српској, Дистрикту Брчко  и неколико локалних заједница у Федерацији БиХ распоређено је 100 аутоматских и 201 класична противградна станица, те још 36 приземних генератора који дјелују у случају забрана испаљивања ракета од стране контроле летења.

Према Дејановићевим ријечима, ова противградна сезона специфична је по томе што је Противградна превентива Српске имала и веома добру сарадњу са „БХ Ансом“, па од стране контроле летења није било забрана које би утицале на квалитет противградних дејстава.

Противградна сезона почела је 15. априла и трајаће до 15. октобра.

М.Малешевић

Share With: