Од нове школске године више првачића

У свим основним школама на подручју Градишке завршен је упис ученика у први разред школске 2022/2023 године. Охрабрује податак да је, у односу на годину раније, уписан већи број ученика. По први пут у школске клупе од јесени ће сјести 450 првачића. У односу на претходну школску годину, за око 60 ученика је више, што даје наду да се благо зауставља вишегодишњи негативан тренд. Нада Густоварац, предсједник Актива директора основних школа, појашњава да је највише ученика у двјема градским школама,  „Данило Борковић“ и „Васа Чубриловић“, те у Основној школи „Петар Кочић“ у Новој Тополи. Осјетно је мањи број уписаних ученика у сеоским срединама, понајприје у основним школама у Горњим Подградцима и у Дубравама.

У централној ОШ „Младен Стојановић“ у Горњим Подградцима, којој гравитирају подручна школа у Врбашкој и подручна одјељења у Доњим Подградцима, Јабланици, Бистрици, Буквику и Шималовској, тренд опадања броја ђака траје већ дужи период. Александра Кодић, директор ОШ „Младен Стојановић“ наводи да су у нову школску годину уписана укупно 24 ученика, чак 11 мање него у претходној школској години.  Кодићева се нада да, барем у наредној школској години, неће доћи до затварања подручних одјељења са најмањим бројем ученика, али, уколико се овакав тренд настави, такав потез биће неминован. Осим негативног природног прираштаја, у школи истичу да се, због посла, али и садржајнијег живота,  све више младих људи сели у град. Један од разлога је, истичу, и медијско пропагирање модерног стила живота.

С обзиром на податак да је ове године у први разред укупно уписано више ученика, у Активу реално не очекују технолошки вишак наставног кадра.

Док ће једни од јесени по први пут упознати учионице и своје учитеље, други ових дана одлазе, спремни на  освајања нових знања. Почетком јуна предстоје матурске свечаности за ученике деветог разреда. Основну школу укупно завршава 377 малих матураната.

Сања Тркуља Васиљевић

Share With: