Од наредне године већи износи права из социјалне заштите

Кориснике права на додатак за помоћ и његу другог лица, права на новчану помоћ и права на личну инвалиднину у Републици Српској од наредне године очекује повећање ових примања од око 13 одсто, истакнуто је данас у Бањалуци на састанку одржаном поводом обиљежавања Међународног дана особа са инвалидитетом.

Износ појединачних права која се исплаћују корисницима од наредне године ће бити увећан с обзиром на то да је основица за утврђивање висине три поменута права у социјалној заштити просјечна нето плата у Републици Српској остварена у претходној години, те да се очекује раст те основице, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

На годишњем нивоу Влада Републике Српске за та увећања издвојиће додатних око седам милиона КМ.

Током састанка разговарано је о свим питањима од значаја за функционисање система социјалне и дјечије заштите у Републици Српској, а саговорници су се усагласили да ће све одлуке и убудуће бити доношене уз континуирану сарадњу и сагласност.

Представници савеза и удружења захвалили су Министарству за досадашњу успјешну сарадњу, истичући да је захваљујући таквом начину рада унапријеђен статус особа са инвалидитетом у Републици Српској.

Сусрет са представницима организација особа са инвалидитетом Министарство организује сваке године почетком децембра, када се сагледавају остварени заједнички резултати у протеклој години, као и планови за наредну годину.

Помоћник министра за социјалну, породичну и дјечију заштиту Српске Владимир Макарић данас је разговарао са представницима Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Српске, Савеза дистрофичара Републике Српске, Савеза глувих и наглувих Српске, Савеза параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида Српске, Савеза слијепих Српске, као и Удружења ампутираца Републике Српске „Удас“.

Састанку је присуствовао и директор Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске Недељко Јовић са сарадницима.

Share With: