Од данас на путевима Српске десет пресретача

Министарство унутрашњих послова Републике Српске од данас учеснике у саобраћају у Српској контролише са 10 необиљежених службених возила – пресретача, с циљем унапређења безбједности у саобраћају на путевима и смањења броја погинулих у саобраћајним несрећама.

Из МУП-а је саопштено да је најчешћи узрок саобраћајних незгода за 11 мјесеци ове године управо непрописна и неприлагођена брзина са удјелом од готово 17 одсто.

-Учешће непрописне и неприлагођене брзине још је заступљеније код саобраћајних несрећа са погинулим лицима, на шта указује и податак да је као узрок идентификована у 39 или 46,4 одсто од укупно 84 несреће са погинулим лицима – навели су из МУП-а.

У саопштењу се истиче да су у пресретаче уграђени савремени мобилни радарски системи за мјерење брзине кретања моторних возила, попут система „Екин“ који раде на принципу мјерења брзине кретања у покрету и стационарном моду, те имају могућност детекције брзине возила у пет саобраћајних трака.

Евидентирани подаци су криптовани и заштићени од злоупотребе, а брзина се детектује аутоматски, истовремено у долазном и одлазном смјеру. Евидентирани прекршај има двије фотографије са подацима прекршаја прекорачења прописане брзине и видео-запис од 12 секунди“, наводи се у саопштењу.

Овај систем аутоматски детектује и регистарске таблице, што омогућава повезивање са евиденцијама регистрованих возила, пребивалишта, потрага, али и регистром новчаних казни и прекршајном евиденцијом и оперативним евиденцијама МУП-а.

-Основни циљ МУП-а јесте да радом пресретача на терену буде смањен број погинулих у саобраћајним несрећама, с обзиром на то да је непрописна и неприлагођена брзина најчешћи узрок незгода са посљедицама по лица – истичу у МУП-у.

МУП апелује да сви учесници у саобраћају поштују прописе и ограничења брзине кретања, те да не угрозе свој и животе других учесника у саобраћају.

Share With: