Одржано предавање “Размишљање о Чубриловићима, свједочанства храбрости и родољубља”

Поводом 107. годишњице смрти  Вељка Чубриловића, члана Младе Босне и учесника атентата аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда, у Културном центра у Градишци синоћ је одржано предавање под називом “Размишљање о Чубриловићима, свједочанства храбрости и родољубља”.

Предавање је организовао Завичајни музеј Градишка,  а о овој теми говорили су историчари Боривоје Милошевић и Бојан Вујчић.

Вујчић, који је и директор Завичајниг музеја, рекао је да је прича о градишкој породици Чуубриловић у рaнијем периоду била занамарена.

„Породица Чубриловић нас је задужила, како на просвјетном тако и на националном плану, посебно одређени члнови ове породице као што је Вељко, који био симбол страдања срспког народа у Првом свјетском рату. Ту су Вељков брат и најмлађи син Јове и Савке Чубриловић академик Васо Чубриловић, затим њгова сестра Стака Бокоњић, која је била прва жена доктор у Босни и Херцеговини“, навео је Вујчић.

Милошевић је истакао да је предавање које повећено страдању Вељка Чубриловића, који  je 3.фебруара 1915.године објешен зајдено са Данилом Илићем и Мишком Јовановићем, заправо симболичан прилог култури сјећања на породицу која је оставила изузетан траг у историји Градишке.

Он је нагласио да се Градишка кроз филм „Учитељу ланцима“ и изградњу споменика Вељку Чубриловићу и трга посвећеног његовој породици настојала одужити и подсјећати нове генерације на њихову жртву.

„Вељко је рођен 1886. године и био je доста старији од осталих чланова Младе Босне, али је са њима дијелио полиричке и националне идеале, ставове и увјерења. Он се својих ставова није одрекао до своје смрти и у томе је заправо величина ове изузетне родољубиве и патриотске личности. Надам се да 3. фебруар није једини дан када ћемо се сјећати великог српског учитеља и родољуба“, додао је Милошевић.

Зaмјеник градоначелника Градишке Драгана Илић истакла је да градске власти посљедњих година настоје да низом активности искажу поштовање према породици Чубриловић, те да је ово предавање само наставак низа којим се његује сјећање на ову знамениту градишку породицу.

М.Малешевић

Share With: