Одржана 19. редовна сједница Скупштине града

У Градишци је данас одржана 19. редовна сједница Скупштине града на усвојени Ребаланс градског буџета за 2022. И Нацрт буџета града 2023. годину.

Ребаланс буџета града за текућу  годину усвојен је у износу од 42.550.000 КМ, што представља увећање првобитно усвојеног буџетског оквира за 9.750.000 КМ.

На приходовној страни увећани су приходи од индиректних пореза у износу од 2.100.000 КМ, уврштено је краткорочно кредитно задужење од 1.200.000 КМ, те грантови од стране ресорних министарства Владе Републике Српске и Аутопутева Српске.

Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић истакла је да због повећаних прихода та средсва било потребно увртсити у буџетски оквир и наставити реализацију инфраструктурних пројеката.

Она је нагласила да је Градска управа, без обзира на тренутну економску кризу није жељела да заутавља развојне пројкте, те јда е дио средстава од повећаних прихода усмјерила управо на завршетак започетих инвестиција.

На је сједници усвојен Нацрт буџета Града Градишка за 2023.годину, у износу од 37.330.000,00 КМ, који је упућен је у 15-одневну јавну расправу.

Илићева је рекла да је Градска управа настојала да реално планира буџетски оквир, али да се у тренутним околностима не може са сигурношћу знати шта ће се дешавати у наредној години.

„У складу са очекиваним приходима рачунало се и на расходе, водећи рачуна о социјалној компоненти али и о инвестицијама“, додала је Илићева.

Одборник СДС-а Зоран Латиновић рекао је да је пораст буџетски прихода општи тренд и резултат виших цијена свих роба и услуга, али да у свему томе треба обратити пажњу на пад животног стандарда грађана.

Латиновић је истакао да ће и наредна година вјероватно бити тешка и изазовна и позвао све кориснике грдског буџета да активно учествују у јавној расправи.

„Оно што је позитивно у Нацрту буџета је што за наредну годину нису планирана дугорочна кредитна задужења, у условим повећања каматних стопа, него само враћање већ узетих кредита. Раст јавних прихода омогућује локаланој заједници стабилно финасирање и без задуживања“, закључио је Латиновић.

Одборници су усвојили и Нацрт Програма рада Скупштине града за 2023. годину, те нацрте планова утрошка средстава остварених од накнада по основу кориштења шума и шумског земљишта и концесионе накнаде за наредну годину.

Усвојени су нацрти програма кориштења средстава по основу наканада од пољопривредног земљишта, те подршке пољопривреди, руралном развоју и предузетништву за 2023. годину.

Скупштина је усвојила нацрте програма заједничке комуналне потрошње, уређења грађевинског земљишта, текућег одржавања и реконструкције локални и некатегорисаних путева и хидромелиорационог система, социјалне и борачко инвалидске заштите и финасирања спорта за подручју Градишке за наредну годину.

Усвојене су одлуке о утврђивању статуса удружења од интереса за града Градишку, измјени Одлуке о стипендирању студената, измјени Програма кориштења пољопривредног земљишта, утврђивању вриједности бода за орачунавање комуналне наканаде, о висини закупнина некретнина у власништву града и приступању измјени дјела регулационих планова „Кеј“ и „Излаз на Саву“.

Одборници градског парламента усвојили су и Закључак о давању сагласности на усаглашени текст Стретегије развоја града Градишка за период 2021-2027. године.

Скупштина града на данашњој сједници за вршиоца дужности директора Градског позоришта Градишка именовала је глумца Златана Видовића, који је на тој функцији наслиједио недавно преминулог директора и глумца градишког позоришта Драшка Видовића.

М.Малешевић

.

Share With: