Одржана сједница локалног парламента у Градишци

Пољопривредно земљиште у Новој Тополи и околини којим је раније газдовало Ратарство биће дато под закуп пољопривредницима са овог подручја. То је поред осталог одлучено на сједници градске Скупштине у Градишци након расправе о статусу овог земљипшта.

На подручју града је планирана додјела пољопривредног земљишта путем закупа у површини од 4140 хектара. Земљиште се налази у 55 катастраских општина и намјењено је за сточарску, повртларску и воћарску производњу.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић је истакао да је планирно да се малим и средњим пољопривредницима додијели одређена количина земљишта  до 30 хектара, као основ за даљу производњу.

„При крају смо читавог стечајног поступка Ратарства, земљиште је пренешено на Владу Републике Српске,  те чекамо њихову одлуку да се земљиште уступи граду Градишка и распишемо јавни позив за закуп“ додао је Аџић.

Став опозиције по истом питању је био да је крајње вријеме да се створе услови за подијелу пољопривредног земљишта.

„Ми смо тражили да земљиште иде малим пољопривредним произвођачима и да водимо рачуна о људима који нису имали земљишта“ рекао је одборник Бранислав Мракић.

  На истој сједници одборници су расправљали и о информацији о социјалној ситуацији, те су рекли да је она сложена због поскупљења нафте и основних животних намирница. Одборник Бранислав  Мракић сматра да  треба помоћи крајњим потрошачима.

Градоначелник Аџић каже да Град Градишка, издваја из буџета 18 посто за социјално збрињавање социјално угрожених породица путем Центра за социјални рад.

„Знамо да је тешка ситуација и наше је опредјељење да подржимо социјално угрожене категорије“ истакао је Аџић.

У току тринаесте редовне сједнице градског парламента усвојен је извјештај о реализацији Омладинске политике и положају и статусу младих за 2021. годину, те информације о стању у области водоснабдијевања и одвођењу отпадних вода на подручју града Градишка, о управљању чврстим отпадом на подручју града, све за прошлу годину те су усвојене и друге информације као и приједлози.

Н. Миљковић

Share With: