Одобрено 5,5 милиона КМ подстицаја за повећање плата

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске одобрило је 5,5 милиона КМ за 417 привредних субјеката за исплату подстицаја за повећање плате.

Исплата подстицаја је у току, а добили су их привредни субјекти који су исплатили увећану плату за 14.442 радника у четвртом обрачунском периоду, од јануара до јуна ове године.

Захтјеве за подстицај у четвртом обрачунском периоду благовремено је, путем апликације е-подстицај и у писаном облику доставило 517 привредних субјеката, саопштено је из Министарства.

Наводе да им се за наведени обрачунски период обратило 546 привредних субјеката, уз напомену да 29 захтјева није благовремено поднесено, односно нису поднесени на прописани начин.

Процес обрачуна је, наводи се у саопштењу, у завршној фази, те ће у наредних неколико дана бити обрађени и преостали захтјеви за подстицаје за повећање плате.

Из Министарства подсјећају да је за прва три обрачунска периода, од јула 2019. године до децембра 2020. године, додјељен подстицај у укупном износу од око 13 милиона КМ за 711 различитих привредних субјеката који послују у 45 градова и општина Републике Српске.

Највећи износ подстицаја исплаћен је привредним субјектима из области прерађивачке индустрије у укупном износу од 4,8 милиона КМ и то за 209 привредних субјеката, наведено је у саопштењу.

На овај начин Влада Републике Српске је подржала повећање плата за око 13.000 радника у првом обрачунском периоду, за око 18.000 радника у другом обрачунском периоду и за око 14.000 радника за трећи обрачунски период, саопштено је из Министарства.

Циљ увођења ове мјере је смањење сиве зоне у области пријаве радника и исплате плата, побољшање положаја радника и провођење цјелокупног новчаног износа које радник добија од привредног субјекта у легалне токове.

Досадашња анализа додјељених подстицаја за повећање плата радника указује на позитивна кретања и показује да су додијељена средства постигла одговарајуће ефекте и оправдала очекиване резултате, саопштено је из Министарства.

Share With: