Одобрена новчана помоћ пољопривредницима, борцима и јавним кухињама

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске је на телефонској сједници одобрио исплату 10.000.000 КМ за потребе подршке пољопривредним произвођачима за санирање посљедица изазваних вирусом корона.

„Исплата ће се вршити на основу појединачних рјешења које ће за сваког пословног субјекта и физичко лице донијети Агенција за аграрна плаћања у складу са правилником о условима и начину остваривања подршке пољопривредним произвођачима у условима изазваним пандемијом вируса који ће донијети Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде“, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Закључено је да су испуњени услови за додјелу средстава за подршку ратарској, повртарској и воћарској производњи, произвођачима свињског меса и произвођачима квалитетно приплодног материјала ради обезбјеђења довољних количина домаћих пољопривредних производа и спречавања даљих поремећаја на тржишту изазваних пандемијом.

Управни одбор Компензационог фонда усвојио је информацију Министарства рада и борачко-инвалидске заштите о материјалном положају социјално угрожених незапослених бораца одбрамбено-отаџбинског рата од прве до пете категорије, а млађих од 60 година, као и захтјев за додјелу финансијске помоћи за ублажавање посљедица изазваних појавом вируса.

„Ради побољшања материјалног положаја ових лица обезбјеђује се једнократна новчана помоћ у висини од 100 КМ, а број корисника овог примања је 10.002. Одобрава се исплата средстава у укупном износу од 1.000.200 КМ за ублажавање посљедица вируса на економску ситуацију незапослених бораца одбрамбено-отаџбинског рата од прве до пете категорије, а млађих од 60 година“, наводи се у саопштењу.

Управни одбор Компензационог фонда закључио је да је Министарство трговине и туризма доставило списак јавних кухиња који испуњавају услове за дођелу новчане помоћи у складу са закључком Владе од 17. фебруара, те је у складу са тим одобрио финансијску помоћ од 153.100 КМ организацијама које путем ових кухиња пружају помоћ најугроженијим грађанима Српске.

Share With: