Ово је најљепша српска ријеч

Ријеч „праскозорје“ изабрана је за најљепшу српску ријеч од оних које су ученици предложили на конкурсу који је Друштво за српски језик и књижевност Србије у сарадњи са Катедром за српски језик Филолошког факултета Универзитета у Београду организовало у оквиру манифестације „Март, месец српског језика“.

На конкурс је стигло 905 приједлога, а трочлана комисија, коју су сачињавале проф. др Рајна Драгићевић, проф. др Весна Ломпар и мср Весна Николић, изабрале су ријеч „праскозорје“ као најљепшу од пристиглих.

Приједлоге су Друштву за српски језик слали ученици различитих узраста, од оних који похађају пети разред основне школе до оних који завршавају средњу школу, а за ријечи, као најљепше, су се одлучивали према њиховом значењу, звучању, грађењу, симболици или према драгој успомени на оне своје ближње од којих су их чули.

Да ријеч праскозорје заиста заслужује пажњу, потврђује и чињеница да се за њу одлучило чак 10 ученика и то Богдан Николић из Пећинаца, Богдан Петровић из Ваљева, Катарина Зарић из Београда, Јана Прекић из Аранђеловца, Уна Савић из Београда, Реља Јарковачки из Панчева, Софија Ненадић из Кнића, Петра Миливојевић из Земуна, Виолета Тодосијевић из Параћина и Александра Марковић из Винче, наводе у Друштву.

Објашњавају да је праскозорје словенска ријеч која означава вријеме пред излазак сунца, кад зора праска, пуца а ова слика је видљива и у сложеној творбеној структури ове именице.

Та ријеч такође носи и дубоку симболику рађања, почетка и наде.

У образложењу одлуке ученици су писали да им се чини као „да пуца, уз прасак, љуска дана који се рађа“, да ријеч означава „почетак нечег новог, лепог и искричавог“, као и да се „праскозорје“ односи на „нови дан, нови почетак и повратак светлости након таме“, док су неки запазили да та „једна реч описује толико много“.

У ужем избору нашле су се и ријечи благодат, благоухан, благовање, јер су због узвишености придјева благ у њиховом саставу биле међу најбројнијим твореницама у српскословенском језику.

„Нигденигдина“ се нашла због великог експресивног набоја, ватра, зато што спада у именице са највише значења у српском језику, „преумљење“ јер слиједи након искреног покајања, „мркосвестица“, зато што се разликује од општепознате несвјестице.

Међу ријечима које су много пута поновљене као најљепше налазе се љубав, породица, мајка, што, како оцјењују у Друштву за српски језик, свједочи о томе да наша дјеца, упркос свему, држе до правих вриједности.

Свих 10 ученика побједника биће позвано на Филолошки факултет, гдје ће им бити уручене симболичне награде, а Друштво за српски језик објавиће дигиталну књигу са одговорима свих ученика, њиховим именима и образложењима која су навели, јер комисија која је бирала најљепшу ријеч, сматра да су сви одговори побиједили и да су све послате ријечи најљепше.

Share With: