Ових седам јела би требало да се нађе на божићној трпези

Православни хришћани који практикују јулијански календар данас прослављају најрадоснији празник – Божић.

За овај дан, домаћице вриједно припремају традиционалну трпезу за којом ће се окупити породица и уживати у празнику. Обичај је да се на Божић на трпези нађе бар седам јела, јер она симболишу срећу и благостање. Овај обичај датира још из старих времена када није било довољно намирница и свако јело је симболисало један дан у години; зато их је обавезно било седам на трпези.

Према обичајима, на вашој божићној трпези би требало да се нађе ових седам јела.

1. Чесница

Главно јело на божићном ручку требало би да буде чесница, односно погача у којој домаћица куће сакрије метални новац, зрно пасуља, кукуруза, гранчицу или нешто слично. Сви укућани је окрећу читајући молитву, а потом свако ломи једно парче и покушава да пронађе оно што је домаћица сакрила. Тако ће по вјеровању сваки предмет оном ко га пронађе донијети нешто посебно.

2. Суво воће

Суво воће је незаобилазно на божићној трпези и у току ручка би требало да стоји на столу.

3. Печење

Поред чеснице, на божићном ручку главно јело је и печење. Углавном се пече на Бадњи дан, тако да је спремно већ на божићно јутро. Поред печења са ражња, које можемо да купимо у месари, домаћице воле месо да припреме и у свом дому, у рерни. Оно је посебно мирисно и хрскаво и празничну трпезу учиниће раскошном.

4. Предјело

На нашим просторима ниједно славље или догађај не може да прође без богатог предјела, те то исто важи и за божићну трпезу.

5. Салате

Од салата можете припремити руску салату, мимозу или неку по вашем избору.

6. Домаћа чорба

Када је ручак свечан, нека сва јела буду таква, па умјесто обичне супе направите укусну чорбу.

7. Сарма

Сарма је углавном звијезда сваке трпезе, па и божићне.

Share With: