Овдје носталгичне успомене претварам у пјесму: Сена Хаџић, свијетом проноси добар глас о родној Градишки (ФОТО)

Сваки долазак у Градишку, из њемачког града Улма, гдје посљедњих неколико година а послије повратка из Аустралије, живи са супругом Амиром, за Сену Хаџић, интерпретаторку народних пјесама са завичајним призвуком, увијек представља велику срећу, осјећај олакшања, буђење носталгичних успомена.

Ово је њен родни крај којем се радо враћа. Нажалост, нема толико прилика колико бих жељела, али зато сваки боравак у граду на Сави, настоји што боље искористити, поразговарати са пријатељима, прошетати старим парковима, оснажити свој духовни свијет.

На обали Саве, гдје је у младости проводила многе вечери, до касно у ноћ, нарочито у вријеме када процвјетају старе липе, Сена је за Српскаинфо, под снажним емоцијама које незаустављиво навиру, отворила душу. Причала нам је како је овдје, у башти на обали велике ријеке, имала прве јавне наступе, упознала колеге звучног имена и неоспорне пјевачке славе.

– Одавде сам кренула у свој свијет народне пјесме, ту у Градишки, на обали Саве. Нигдје, као на овом мјесту, моје емоције нису тако снажне а жеља да баш овим стазама и плочницима прошетам, незасита је. Овдје имам инспирацију за пјесму али и за љубав, за живот. Сава јесте ријека, али за мене је она врело, велико и непресушно – описала је Сена своја сјећања на град у којем се најљепше осјећа.

Прве фестивалске награде, из града у коме је рођена, донијеле су јој и прве побједе. Први јавни наступ имала је са само 15 година. Било је тго овдје, у башти поред Саве.

Послије тога, слиједиле су и друге награде и пјесме. Брзо је напредовала. Сваки корак за Сену је био важан, представљао велики успјех. Пјесма је преузела ову Градишчанку у свој загрљај. Није се одупирала него свим својим бићем понирала у ноте и мелодије. Учила је а успјеси су стигли, као нова награда.

– Пјесму сам његовала и носила свуда, у себи и са собом. Пјесма је мој носталгични лијек на свим свјетским меридијанима – објаснила нам је суштину свог умјетничког и пјевачког дара, животног опредјељења.

Сена је од почетка имала подршку породице. Њен отац препознао је таленат и љубав ка пјесми, био њена велика сигурност и подршка. Пратио је на наступима све до њеног пунољетства.

Сена је 1994. године објавила први албум “Да те мање волим” а пјесме је компоновао Џавид Љубовци. Послије три године услиједио је и други албум “Истом метом враћам”. Трећи албум, на којег је посебна, резултат је сарадње са композитором и продуцентом Бекиром Агићем.

Текстове и мелодију написао је Сенин супруг Амир, који се такође успјешно бави пјевањем и компоновањем. Послије су се албуми и снимци низали, као на траци. Често, заједно гостују на концертима, у радио и телевизијским емисијама, као недавно у програму Радио и телевизије Градишка.

– Емитовање мојих пјесма и видео-снимака у медијима родног града, у Градишки, за мене имају највећу вриједност, тежину, поруку… То ме зближава са мојим школским друговима, пријатељима из дјетињства и младости, буди у мени завичај – описује Сена Хаџић своје доживљаје и мостове које гради лијепим гласом и пјесмом.

Тако је стигла и до Аустралије, чији пасош такође посједује. Одлука да се настанимо у Аустралији, објаснила је разлоге одласка на далеки континент, учинила нам се као идеално рјешење, за мене и мог супруга. Као и сви досељеници, покушали смо да се што прије снађемо у тој лијепој и великој земљи. Али, није ишло.

– Како је вријеме пролазило, умјесто да се привикавам на тај нови начин живота, осјећала сам страх од те огромне удаљености и одвојености од породице. Док сам имала снаге да се борим са тим, са отпором у мени, живјели смо у Ливерпулу. Када је тај осјећај почео да прелази у озбиљније проблеме, одлучили смо да се преселимо у неку европску земљу. Одабрали смо Њемачку – наводи Сена разлоге повратка.

Сада је и много ближе Градишки, гдје припрема промоцију нових пјесама, спота “Прошао си супер” а планира да овдје, у препознатљивом амбијенту сними неколико старих пјесама, познатих севдалинки у којима су опјеване љепоте Градишке, Бањалуке, Крајине и БиХ.

 

Аутор: Милан Пилиповић

Share With: