Ова дјеца не играју видео игрице и немају мобилни: Мисимовићи из Врбашке пецају рибу, играју се са псићима и трче за лоптом (ФОТО)

Некада је било сасвим нормално да се дјеца играју у пијеску, лове рибу на потоку, чувају стоку, јуре за овцама, траже птичија гнијезда у шуми, гађају праћком или трче за лоптом. У садашње, вријеме модерне технологије, многи малишани не испуштају из руку мобилне телефоне, чак и када спавају, играју видео игрице, сурфају по Интернету, незаинтересовани за спорт нити боравак у природи.

Многа дјеца не познају животиње, никада нису видјели краву, теле, овцу, кокошку, нити су сувише заинтересовани за упознавање своје околине. За њих је једино важан виртуелни свијет.

Због свега, Немања, Никола и Милица Мисимовић из Врбашке код Градишке, заједно са неколико вршњака, издвајају се од многих вршњака. Они немају мобилне телефоне нити су за ово достигнуће модерне технологије заинтересовани.

– Ми волимо фудбал, идемо на пецање на потоку, волимо да се играмо са псима и другим животињама. Имали смо и овцу која је увијек била са нама. У шуми смо ухватили птицу коју смо хранили у кавезу али нам је она побјегла. Пронашли смо је повријеђену али када се опоравила, опет се вратила у шуму – испричао нам је Немања, најстарији од троје Мисимовића.

Последњих дана, највише времена, заједно са Немањиним другом из школе Александром Поповићем, Мисимовићи проводе на рјечици Јабланици.

– Научили смо пецати рибу и сваки дан по неколико их донесемо кући. Играмо се рибицама. Њима треба често мијењати воду, јер брзо угину. Питали смо маму да нам припреми рибу за јело али она није хтјела, зато смо рибом нахранили пса – упоран је у објашњавању шестогодишњи Никола Мисимовић који је заједно са сестром близанкињом Милицом љетос завршио први разред.

На крају школске године са родитељима је био у Градишки, почашћен сладоледом, црвено-бијелим дресом и копачкама а у продавници је купио праћку.

– Праћка је моја најдража играчка. Научио сам гађати камењем, бацам их све до шуме. Милица се највише воли играти штенцима а прави и колаче у пијеску – испричао нам је Никола Мисимовић.

Његова сестра Милица похвалила се и хаљиницом коју јој је донио тата из Италије, гдје се запослио прије неколико мјесеци и торбицом од тетке Наде из Њемачке. Сада се највише радују њиховом скорашњем доласку и ситницама које су обећали донијети.

Аутор: Милан Пилиповић

Share With: