„Образовани не могу бити социјални случајеви“ Школовање у приоритету Савеза Рома Републике Српске (ФОТО)

Савез ромских удружења Републике Српске са сједиштем у Градишки, проводи више програма и других активности на социјалном збрињавању, запошљавању и школовању својих чланова.

Најважнији задатак, наводи за Српскаинфо Александар Машић, предсједник Савеза Рома Републике Српске и градског удружење Градишка, је образовање.

– То нам је примарни циљ, приоритет, јер смо свјесни да образовани Роми не могу бити социјални случајеви. Сиромашни Роми који не могу без социјалне помоћи припадају категорији необразованих или са недовољним, непотпуним квалификацијама – сматра Машић.

Наш саговорник такође наводи да, користећи програме домаћих и иностраних донатора те локалних заједница, подстичу и помажу школовање ромске дјеце.


– То је основно образовање, као прва степеница на којој се не Роми не смију зауставити, него школовати у средњим школама и на факултетима. Ромској дјеци у Градишки, која током изолације због короне нису имала модерних телефона, обезбиједили смо 100 таблета, како би могли квалитетно и редовно пратити наставу – наглашавају у Савезу ромских удружења Републике Српске.

– Ромска дјеца у Градишки немају проблема у вези школовања. Имамо добру, успјешну сарадњу са основним и средњим школама, са локалном управом. Задовољни смо и запошљавањем Рома као и здравственом заштитом која је много боље регулисана него у Федерацији БиХ – казао нам је Машић.

Он је такође рекао да је у Републици Српској ефикасан систем здравствене заштите, да нема дискриминације као ни у другим подручјима дјеловања. Стални проблем је стамбено збрињавање, а узрок је, појаснио је, у вишегодишњем нераду Савјета министара и институција БиХ које су три године биле у блокади.

Роми потенцирају теме које су за њих од изузетне важности. То су здравствена заштита, стамбено збрињавање и запошљавање. Многи Роми су последњих година, каже наш саговорник, напустили БиХ и Републику Српску. Један од узрока је корона.

У Градишки је ситуација, повољнија него у многим другим срединама а наша заједница у овом граду, осим Бијељине и Приједора је најбројнија у Републици Српској. Овдје стално пребивалиште има 1750 Рома у 486 стамбених јединица односно кућа и станова. Дио Рома из Градишке живи у Италији, Француској и Њемачкој а овдје имају куће и привремено бораве, највише током љета.

– Наша заједница има тешке посљедице короне. Обезбиједили смо пакете хране, хигијене и других потрепштина за 400 породица које смо помагали и новчано. Подијелили смо 300 ваучера вриједности 100 КМ. Тиме смо ублажили проблеме али су посљедице тешке – казао нам је Александар Машић.

Он је навео да у Градишки имају успјешну сарадњу са Црвеним крстом и Центром за социјални рад.

Роми су сачинили дугорочну стратегију рада али су ускраћени за донације. Интересовање европских удружења и фондова за сарадњу са Ромима је смањено због кризе у Украјини, закључили су у Савезу Рома Републике Српске. Они апелују на локалне заједнице да више помогну Ромима, нарочито ромским удружењима, како би лакше пребродили економску кризу.

Аутор: Милан Пилиповић

Share With: