Обнова Храма Покрова Пресвете Богородице трајала четири године (ФОТО)

Обнова Храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци трајала је четири године, од 2018. до 2022. године. Није обнављан само храм већ и читав комплекс и Парохијски дом, изграђена је ограда око храма, а дјелимично је рађено и на обнови задужбине Митрополита Георгија Николајевића која би требала бити настављена и у будућности.

Одлуком цркве и Декретом од 26.августа 2017. године за проту и архијерејског намјесника градишког постављен је протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић.

Након тога убрзо је формиран грађевински одбор, а прва донаторска вечер за обнову храма одржана је 23. новембра 2017. године када су прикупљена значајна средства.

Обнова храма почела је у прољеће 2018. године, прво спољашњи, а након тога унутрашњи дио.

Потпуно је мијењан кров, урађене су нове куполе и прекривене позлатом тако да се дошло до првобитног пројекта из претходних година обнове.

Фасада је рађена три године и ручни је рад Македонаца са обала Охридског језера. Примјењена је средњовјековна архитектура коју чине украси попут розета, бифора, капитела, а рађена је и корекција темеља храма, прилаза, тротоара, предворја храма, јужни улаз и нова камена ограда на западном дијелу. Ограда дужине 220 метара обједињује читав простор.

Паралелно са храмом обнављан је и Парохијски дом 2018. и 2019. године, замијењен је кров, дограђени одређени анекси и други садржаји.

Током обнове посебна пажња је посвећена молитвеном простору да би био што угоднији за вјернике. У унутрашњости је рађена дренажа, хидроизолација и термоизолација, завршна плоча и камен, малтерисање зидова, молерски радови и мозаик.

Занатски и умјетнички радови, дуборез, иконостас, олтар храма, лађа и предворје рађени су у двије етапе. Радили су их угледни предузетници и мајстори. Иконе у позлати радио је Миодраг Животић из Београда, а други занатски радови на украшавању храма припали су Пери Тубићу из Градишке. Храм је намјештен потребним реликвијама, полијелејима и лустерима.

Храм је обновљен уз помоћ народа. Велику улогу имала је Градска управа Градишка на челу са градоначелником Зораном Аџићем у кординацији са градишким привредницима. Значајну помоћ пружио је српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик који је пратио обнову, као и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

С.Суботић Цумбо

Share With: