Обнова споменикa историјских личности Градишке

Завичјани музеј Градишка покренуо је активност обнове споменика важних личности из историје овог краја. Из ове установе кажу да су сада јасно видљиве поруке са споменика, натписи које није било могуће јасно прочитати.

Историчар и директор Завичајног музеја Бојан Вујчић, рекао је да су првобитно у Кочићеву на гробљу  рестаурирали споменик, Ђурђа Рогуљића, богатог трговца и добротвора Српског културног и просвјетног друштва “Просвјета”.Такође су обновили натпис на споменику Савете Видовић, супруге Васе Видовића, националног радника и угледног трговца из Градишке. „Уредили смо споменик Лепосаве Костић, прве српске учитељице из Градишке, која је са супургом дошла у овај град 1882. године из једног дијела Војводине“ рекао је Вујчић.

У плану је подизање обореног споменика Петра Поповића, доградоначелника Градишке до 1914. године и богатог трговца, као и поправка споменика Ђорђа Тодића и његове кћерке, удане за Веселина Гвоића, некадашањег градоначелника Градишке.

Иницијативу за рестаурацију надгробних споменика Завичајни музеју покрено је прије неколико година.Истичу да су одлучили да новац прикупљен продајом слика које су настале током посљедњег атељеа посвећеног доктору и сликару Бориславу Шокчевићу утроше у ову сврху.

Share With: