Обиљежен Свјетски дан можданог удара

У Републици Српској мождани удар годишње погоди око 5.000 људи. Љекари указују да је од суштинске важности рано препознавање знакова можданог удара и хитно лијечење.

Поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против можданог удара на Тргу Крајине у Бањалуци организовано је бесплатно мјерење крвног притиска и шећера у крви.

Пушење, хипертензија, повишена масноћа у крви – само су неки од фактора ризика настанка можданог удара.

Неуролог на УКЦ-у Зоран Вујковић рекао је да мождани удар оставља инвалидитет код трећине погођених, код трећине доводи до смртности и трећина је пацијената који се врате свакодневним обавезама, али са одређеним симптомима.

– Забрињава број младих који су имали мождани удар. Недавно је пацијент 1985. годиште имао тежак мождани удар – рекао је Вујковић.

Акција бесплатног мјерења крвног притиска и шећера у крви организује се сваке године. Љекари кажу – све се може лијечити, али је још важније сваки проблем спријечити.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да се добром превенцијом може спријечити 50 одсто настанка ове болести.

– А то је ултразвучно испитивање крвних судова врата и главе и избјегавање добро познатих фактора ризика за настанак можданог удара – рекао је Ђајић.

Према истраживањима, сваке друге секунде мождани удар погоди једну особу, а сваке шесте секунде једну усмрти.

Према подацима УКЦ-а, у Републици Српској примијећен је тренд повећане учесталости можданог удара код особа средње животне доби, од 40 до 60 година, што се приписује повећаном стресу, који је један од фактора ризика.

Рано препознавање знакова можданог удара, као што су слабост једне стране тијела, сметње са говором, „искривљена уста“, неријетко помућено стање свијести, понекад главобоља, дезоријентисаност, као и хитно лијечење у специјализованој јединици за мождани удар су од суштинске важности.

РТРС

Share With: