Обиљежен Дан побједе и 78 година од ослобођења Градишке

Девети мај – Дан побједе над фашизмом, са посебним пијететом обиљежава се у Градишци. Током Другог свјетског рата са подручја Градишке је страдало 16 544 лица. Од тог броја је 14 500 цивила. Убијено је око 5 415 дјеце до 14 година старости.

Поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом и 78 година од ослобођења Градишке у Другом свјетском рату, у Спомен парку данас су положени вијенци и цвијеће.

 „Његујући традицију антифашизма и обиљежавајући Дан побједе, покушавамо на младе нараштаје пренијети обавезу да чувају своја огњишта и Републику Српску“, поручило је градоначелник Града Градишка Зоран Аџић.

Он је истакао да мора рећи не свима онима који желе да мијењају историјске чињенице на нашим просторима. „Градишка и Република Српска су увијек били на страни људских права, демократије и борбе против фашизма. Ми смо слободарски народ. Слобода је нешто најсветије и то нам омогућава да живимо на овим просторима, да се развијамо али и да прихватимо све оне који желе да дођу и живе овдје и који уважавају Градишку и Републику Српску. Желимо све различитости да усмјеримо у смјеру развоја Градишке“, рекао је Аџић.

О херојским подвизима народа и бораца овог краја, али и стравичним злочинима почињеним на подручју Градишке током Другог свјетског рата, свједоче још само четири учесника НОР-а који, због нарушеног здравља и дубоке старости, ипак, нису били у могућности да присуствују  овој манифестацији.

Предсједник ГО СУБНОР-а Градишка, Никола Крагуљ рекао је да је данас у свијету важно очувати сјећање на 9. мај, Дан побједе над фашизмом јер земље на западу желе увести нове вриједности, проглашавајући датум 9. мај за Дан Европе.

Делегације Града Градишка, ГО Савеза удружења бораца народноослободилачког рата, градске Борачке и осталих организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата те представници политичких партија положили су вијенце и руже на на спомен обиљежја у Парку Слободе.

Вијенце и цвијеће делегације су положиле и на спомен обиљежја у Новој Тополи и у Горњим Подградцима.

Г.Влаинић

Share With: