Обиљежен Дан побједе и 77 година од ослобођења Градишке

Девети мај – Дан побједе над фашизмом, са посебним пијететом обиљежава се у Градишци. Током Другог свјетског рата Градишка је имала око 16 500 жртава. Од тог броја је 14 500 цивила. Убијено је око 5 400 дјеце до 14 година старости.

 „Ово нису коначни подаци о броју страдалих током Народноослободилачког рата и истраживања ће вјероватно бити настављена“, нагласио је Никола Крагуљ, предсједник Градског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата, истичући 9. мај, Дан побједе над фашизмом, једним од најзначајнијих датума у историји човјечанства. Крагуљ је поручио да се морамо супротстављати свим насртајима на ревизију историје и њених чињеница.

На значај обиљежавања 9. маја подсјетила је и замјеница градоначелника Градишке Драгана Илић. „Његујући традицију антифашизма и обиљежавајући Дан побједе, покушавамо на младе нараштаје пренијети обавезу да чувају своја огњишта и Републику Српску“, поручила је Илићева.

Поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом и 77 година од ослобођења Градишке у Другом свјетском рату, у Спомен парку су положени вијенци и цвијеће.

 

Делегације Града Градишка, ГО Савеза удружења бораца народноослободилачког рата, градске Борачке и осталих организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, потпредсједник и посланици у НС РС, те представници политичких партија града, вијенце и цвијеће су положили на спомен обиљежје жртвама народноослободилачког рата, бисте народних хероја Стевана Дукића, Лепе Радић и Енвера Шиљка, спомен чесму посвећену Диани Будисављевић, спомен костурницу, те на централно спомен обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата и бисту генерал мајора Рајка Балаћа.

Вијенце и цвијеће делегације су положиле и на спомен обиљежја у Новој Тополи и у Горњим Подградцима.

О херојским подвизима народа и бораца овог краја, али и стравичним злочинима почињеним на подручју Градишке током Другог свјетског рата, свједоче још само четри учесника НОР-а који, због нарушеног здравља и дубоке страости,ипак, нису били у могућности да присуствују  овој манифестацији.

С.В.Тркуља

Share With: