Обиљежен Дан БОРС-а и Дан бораца Републике Српске

Поводом обиљежавања Дана борачке организације и Дана бораца Републике Српске – 14. Фебруара, у Градишци је данас служен парастос и положени вијенци и цвијеће на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је опредјељење локалне заједнице да његује сјећање на борце који су своје животе уградили у темеље Републике Српске и искаже захвалност свима који су учествовали у борби за слободу.

Аџић је истакао да се Градска управа труди да сваке године у складу са финансијским могућностима повећава издвајања за борачку популацију и рад Градске борачке организације, са којој Градска управа има веома добру сарадњу.

„Свјесни смо да не можемо да ријешемо све проблеме борачке популације, али и осталих грађана. Града Градишка настоји да повећева издвајања за борачку популацију, а борци имају разумијевања за тренутну економску и финансијаку ситуацију“, додао је Аџић.

Предсједник Градске борачке организације Градишка Милован Гагић подсјетио је да се ове године, 27. Јула, обиљежава 30 година од оснивања Борачке организације у Градишци, додајући да је то била прва организација у Републици Српској којој је био циљ да ријешава проблеме бораца, рањеника и породица погинулих.

Гагић је нагласио да су борци ставраоци Републике Српске и да брига о њима не смије да буде само декларативна, него и у дјелима.

Он је додао да је Градишка по висини буджатских издвајања за борачку популацију, у годишњем износу од 462.000 КМ, у самом врху локалних зајадница у Српској, те да цистамска ријешења са нивоа Републике Српске морају бити боља, да би борци имали социјалну сигурност.

У Одбрамбено-ораџбинском рату учествоало је око од 7.700 бораца из Градишке, више од 1.200 их је рањено, а на Централном-спомен обиљежју уклесана су имена 613 градишких бораца који су погинули у борби за слободу и Републику Српску.

Вијенце и руже на Централно спомен обиљеје у Градишци положиле су делегације Града Градишка и Градске борачке организације, те представници Tрећег пјешадијског Република Српска пука, Полицијеке управе Градишка, организација и удружења проистеклих из претходних ратова и чланови породица погинулих бораца.

М.Малешевић

Share With: