Обиљежено 28 година од егзодуса Срба из западне Славоније; Убијање цивила и избјеглица није побједа (ФОТО)

У Градишци је обиљежено 28 година од егзодуса Срба из западне Славоније у хрватској акцији „Бљесак“, у којој је погинуло 283 људи српске националности, од којих 114 цивила, међу њима 56 жена и 11 дјеце до 14 година.

Код Спомен-обиљежја погинулим српским цивилима и војницима из Западне Славоније, служен је парастос и положени вијенци.

Обиљежавању је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је изјавио да убијање цивила и гранатирање избјегличких колона не може бити побједа, како то представља друга страна док се Срби сјећају својих погинулих.

Додик је подсјетио да све док се Срби сјећају својих погинулих у ратовима деведесетих година, на другој страни те акције славе као побједу.

Не може побједа бити убијање цивила на кућном прагу као ни гранатирање избјегличких колона – рекао је Додик данас у Градишци гдје је присуствовао обиљежавању 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у злочиначкој хрватској акцији „Бљесак“.

Он је подсјетио да се и у Србији сјећају овог страдалничког датума, те да се тим поводом јутрос чуо са предсједником Александром Вучићем.

Додик је рекао и да ће се регулисати статус припадника Војске Републике Српска Крајине.

У Градишци је данас обиљежено 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у злочиначкој хрватској акцији „Бљесак“, у којој су погинула 283 лица српске националности, од којих 114 цивила, међу којима 56 жена и осморо дјеце до 14 година

Хрватске снаге првог маја 1995. године напале су територију западне Славоније која је била под заштитом Уједињених нација и извршиле етничко чишћење Срба. Протјерано је 15 хиљада Срба. За ове злочине, до данас, нико није одговарао.

РТРС

Share With: