Обиљежена 31. годишњица 16. Крајишке моторизоване бригаде

Служењем парастоса и полагањем вијенаца и цвијећа, у Машићима код Градишке данас је обиљежена 31. година од поласка на ратни пут славне 16. Крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске.

Вијенце и цвијеће код спомен-комплекса у Машићима полижили су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, представници локаланих борачких организација и локланих заједница из којих су били борци 16. Крајишке моторизоване бригаде.

Додик је рекао да је ова бригада била елитна јединица Војске Републике Српске која је златним словима остала записана у историји Одбрамбено-отаџбинског рата.

Часна и славна „Шеснаеста“, додао је Додик,  прославила је не само Војску Републике Српске, него и народ Крајине који никада није дозволио да изгуби слободу без борбе.

„Ми смо овдје данас дошли да одамо пошту погинулим припадницима славне бригаде и да се са борцима који сваке године долазе овдје договоримо о оном шта ћемо радити у наредном периоду. Градићемо овдје спомен собу, што смо очигледно могли и раније да урадимо али сада је дошло вријеме“, рекао је Додик.

Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић рекла је да је Градска управа израдила идејни пројекат изградње спомен собе и трга, који ће у Машићима подсјећати на славни ратни пут 16. Крајишке моторизоване бригаде.

 

Менаџер града Бањалука Бојан Кресојевић изјавио је да ће се Град Бањалука укључити у изградњу спомен собе и трга у Машићима и да је то најмање што се може дати за оне који су дали највише за Републику Српску.

Предсједник Удружења бораца 16. Крајишке моторизоване бригаде,  Недељко Маџар рекао је да је за његову генерацију и саборце Дан бригаде један од најзначајнијих датума у животу.

„Овај дан значајан је свим Србима на овим просторима и у цијелој Републици Српској. Могу само да кажем да сам срећан што сам дио овог обиљежавања и што то дијелим са оваквим људима и борцима“, нагалсио је Маџар.

Ратни пут 16. Крајишке моторизоване бригаде трајао је 1.727 дана. Бригада је низала успјехе на бојном пољу, а једана од најславнијих битака у којој је дала немјерљив допринос је битка „Коридор 92“.

Кроз „Шеснаесту“ је прошло око 12.000 бораца, од којих је  437 погинуло, а око 2.000 рањено.

Бригада је одликована Орденом Немањића, највећим војним признањем Републике Српске, за заслуге у рату.

 

М.Малешевић

Share With: