Ново возило за дјецу са потешкоћама у развоју (ФОТО)

Због дотрајалости возила Удружење дјеце за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Градишка добило је ново комби  возило. Захваљујући донатору из Бања Луке који је обезбиједио потребна средства од сада ће превоз дјеце од куће и до школе и дневног центра бити знатно бољи и сигурнији.

Предсједник градишког Удружења Драгослав Шиник који већ 14 години врши услуге превоза каже да им ново возило много значи. Истиче да услуге превоза свакодневно користи 18 дјеце, те  да са овим возило дневном пређу преко 300 километара.

„Бранко Добрињац који је такође родитељ и ја превозимо дјецу. Само да напоменем да од 18 дјеце само троје живи у градком подручју остали су даље“ рекао је Шиник.

Вриједност возила је око 20 000 КМ, међутим ту су додатни трошкови који су потребни за опрему и сервисирање возила.

Шиник истиче да су им у наредном периоду  приоритет дјеца која су потпуно непокретна, а  нису обухваћена дневним збрињавањем. Проблем је, каже он,  што постојећи  Дневни центра нема услове ни капацитете за смјештај те дјеце.

„С друге стране закон је рекао да ако родитељ узме статус родитељ-његоватељ то дијете нема право на дневно збрињавање. Ми желимо да се у граду региструје јавна установа дневног центра за дјецу са сметњама у развоју, који би обухватио сву дјецу“ каже Шиник.

Удружење дјеце за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Градишка окупља дјецу и омладину и са потешкоћама у развоју и тренутно има 128 чланова. Градска управа Градишка за потребе Удружења на годишњем нивоу издваја 45 000 КМ.

Н.Миљковић

Share With: