Новом стратегијом унаприједити систем подршке неразвијеним општинама

Унапређење система подршке неразвијеним јединицама локалне самоуправе развијањем механизама додатне материјалне и нематеријалне подршке биће један од приоритета у документу Стратегија развоја локалне самоуправе у Републици Српској 2022-2028. године, саопштено је из Министарства управе и локалне самоуправе Српске.

У саопштењу се наводи да је ресорно министарство уз техничку асистенцију пројекта „ЕУ за цивилно друштво“, који финансира Делегација ЕУ, данас организовало састанак радне групе за израду новог стратешког документа који ће да садржи кључна рјешења и мјере за процес децентрализације и реформе локалне самоуправе на принципима Европске повеље о локалној самоуправи.

„Унапређење управљања имовином у јединицама локалне самоуправе, јачање грађанског учешћа у процесу доношења одлука на локалном нивоу, дигитализација, управљање квалитетом, јачање капацитета и стручно усавршавање запослених у јединицама локалне самоуправе, унапређење услуга које се пружају грађанима и креирање повољног пословног окружења, само су неке од тема које ће наћи мјесто у новом стратешком документу“, истиче се у саопштењу.

Састанак чланова радне групе за израду Стратегије локалне самоуправе у Републици Српској биће настављен и сутра, у хотелу „Сан“ у Лакташима.

Извор:Срна

Share With: