Нови опанчићи и ношња за чланове КУД-а „Мирково коло“

Културно умјетничко друштво „Мирково коло“ из Врбашке реализовало  је акцију „Један приватник, један пар опанчића“ са циљем да сваки играч овог друштва добије нове опанке, коју су незамјенљив дио народне ношње.

Захваљујући акцији свих 150 чланова Културно-умјетничког друштва “Мирково коло“ из Врбашке, на концерту планираном за празник Духови, наступиће у новим ношњама и новим опанчићима. Набавку су помогли су бројни привредници из Градишке али и пријатељи друштва.

„Ово је једна од најбољих акција проведених у КУД-у, у којој су учествовали сви родитељи дјеце, чланова друштва, који су контактирали приватнике и на тај начин смо прикупили средства за 172 пара опанчића“, навео је Мирослав Лајић, кореограф и умјетнички руководилац КУД-а.

Чланови  КУД-у “Мирково коло“, имају све услове за рад и могу несметано да планирају концерте и путовања, а према ријечима Лајића, у наредном периоду планирају  гостовања широм Европе, али и манифестације на којима ће бити домаћини.

„Наредног викенда гостујемо на Фестивалу ветерана у Ивањици, код  наших пријатеља, затим слиједи Васкршњи концерт, 17. априла у Врбашкој, а потом се спремамо за путовање у Италију“, навео је Лајић и додао да их очекују и припреме за Духовске дане, 5. јуна као и концерт 27. јуна  када им у госте стижу културно-умјетничка друштва из Чилеа, Мексика, Бугарске и Грчке. У плану је и одлазак на Међународни фестивал у Турску.

У КУД-у “Мирково коло“ дјелују четири фолклорне секције, женска пјевачка група и оркестар.

С.Видовић

Share With: